1.4 C
Iași
miercuri, februarie 5, 2025

Tradiții și Obiceiuri de Bobotează: Semnificația Sfințirii Apelor pe 6 Ianuarie

Must Read

Boboteaza, cunoscută și sub denumirea de Botezul Domnului, este una dintre cele mai semnificative sărbători creștine, celebrată în România pe 6 ianuarie.

Acest eveniment face parte din seria celor 12 sărbători creştine de importanță majoră și are rolul de a reafirma faptele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să înceapă viața sa publică. Astfel, Biserica mai denumește Boboteaza „Arătarea Domnului”, „Dumnezeiasca Arătare” și „Epifania”, ultimul termen având origini grecești și însemnând „apariție”, „descoperire”, „revelație”.

În Ajunul Bobotezei, preoţii vizitează casele credincioşilor pentru a le aduce, prin stropirea cu apă sfințită, binecuvântarea Sfintei Treimi.

Cei care cred, atât credincioşii, cât şi preoţii, susțin că apa de Bobotează deține o putere aparte, fiind sfințită printr-o dublă chemare a Sfântului Duh, iar sfințirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului. Apa sfințită la biserică de această sărbătoare, atunci când este folosită de credincioşi, nu se strică niciodată. Termenul „agheasmă” se referă atât la apa sfințită, cât și la slujba prin care aceasta este sfințită.

Obiceiuri și tradiții de Bobotează

În ziua de Bobotează, se sfințesc apele în biserică. Cu ocazia Ajunului, sunt oficiate slujbe speciale, iar cu ajutorul Duhului Sfânt, apa este sfințită, în memoria botezului lui Iisus. Agheasma Mare se oficiază exclusiv de Bobotează, pe când Agheasma Mică este obținută prin sfințirea apei în fiecare lună, dar și în gospodării, în cadrul sfeştaniilor.

Agheasma Mare poate fi consumată doar timp de opt zile, între 6 și 14 ianuarie, iar după această perioadă este necesară aprobarea preotului duhovnic pentru utilizare. Un alt obicei răspândit în ziua de Bobotează este stropirea locuinței cu apă sfințită, ritual ce simbolizează purificarea și protejarea casei de rău. Conform tradițiilor, se crede că apa sfințită are proprietăți vindecătoare și de protecție.

În ziua de Bobotează, conform obiceiurilor, se organizează mese în familie, asemănătoare celor din perioada Crăciunului.

Cu toate acestea, este interzisă munca și activitățile solicitante în gospodărie. De asemenea, nu se recomandă spălatul rufelor sau curățenia. Superstițiile spun că împrumuturile de bani în această zi sunt de evitat, pentru că cel care face acest lucru va experimenta sărăcia pe tot parcursul anului.