17.4 C
Iași
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Operatie reusita – chirurg decedat! Povestea din spatele imaginii a cucerit o lume intreaga!

Must Read

Personajele principale ale povestii? Chirurgul polonez Zbigniew Eugeniusz Religasi pacientul Tadeusz Zitkevits. Pe cei doi ii leaga o relatie greu de descris in cuvinte. La acea vreme, transplantul de inima era o operatie extrem de dificila si nu orice medic avea curajul sa se bage in asa ceva. Dar nu si Religa. El era pionierin ceea ce priveste chirurgia in tara sa, fiind cel care a realizat primul transplant de inima din Polonia, in 1985.

Scolit la New York, Varsovia si Detroit, nu a stat prea mult pe ganduri. Desi riscurile erau uriase, pentru ca pacientul avea 61 de ani, a acceptat provocarea.

s560x316_pacientbatran

 

23 DE ORE DE AGONIE…

Interventia chirurgicala a durat 23 de ore, timp in care viata lui Tadeusz Zitkevits a stat in mainile doctorului. La propriu! Fara personal suficient, fara echipament performant, doar concentrare si un efort imens. La doar cateva secunde dupa ce a fost incheiata operatia, fotograful James Stanfield a apasat pe buton si a realizat o imagine cutremuratoare. Extenuat, Dr. Religa urmarea cu atentie semnele vitale ale pacientului, in timp ce asistentul dormea pe jos…

Minunatia a fost desemnata fotografia anului 1987 de catre “National Geographic” si a fost inclusa intr-un top al celor mai bune 100 de imagini publicate in istoria celebrei reviste, scrie a1.ro.

Desi nimeni nu se gandea vreodata, inima lui Religa s-a oprit prima. In 2009, din cauza unui cancer pulmonar. Cea a barbatului pe care l-a salvat inca bate…