2.4 C
Iași
miercuri, ianuarie 22, 2025

„Funcționarea creierului a devenit deficitară”

Must Read

Adesea, te trezești după o noapte lungă de somn de opt ore, fără nicio energie și fără motivație pentru a munci, de parcă oboseala te-ar urmări constant. Ce cauzează această stare?

Poate că instinctiv crezi că stresul sau lipsa de cofeină îți fac energia să scadă, dar, dincolo de acestea, există un inamic ascuns care ne afectează profund. Recent, medicul Vlad Ciurea a explicat ce se întâmplă, de fapt, în organismul nostru atunci când trăim într-un oraș mare și aglomerat, unde poluarea atinge niveluri alarmante.

„Am observat că suntem pe locul șapte (n.r. București) în Europa în ceea ce privește poluarea aerului. Cel mai poluat oraș este Sarajevo. Am fost acolo. Este ca într-o oală sub presiune, din acest motiv se întâmplă. Noi ne aflăm pe locul șapte în clasamentul poluării, ceea ce este totuși o poziție destul de notabilă”, a afirmat profesorul Vlad Ciurea.

Vlad Ciurea: „Toate acestea te afectează și afectează creierul”

Profesorul a explicat că poluarea se manifestă în mai multe forme, toate prezente în Capitală: poluarea aerului, a apei, a solului și poluarea fonică.

„Dacă ieșim pe stradă la orele de vârf, de exemplu la ora opt, toată lumea folosește claxonul. Gazele de eșapament și arderea deșeurilor din jurul Bucureștiului ce efect au? Și distrugem toate spațiile verzi pentru a construi tot felul de clădiri din ce în ce mai mari. Există o știință în arhitectură și construcții, și o disciplină în infrastructură. Trebuie să existe norme pentru gestionarea deșeurilor”, a adăugat el.

Conform medicului, poluarea afectează și sănătatea mintală, precum și performanța zilnică. „Toate aceste tipuri de poluare influențează pe cine? Cum ne afectează pe noi, cei care muncim? Observați, venind la serviciu, că orașul este acoperit de o ceată; te cerți în trafic… Șeful este nervos din diferite motive, șefa la fel, și nu mai ai motivația de a lucra. Simți că nu-ți mai vine să faci nimic. Încă o cafea. Și încă o cafea. Nu cafeaua este cea care te enervează; poluarea atmosferică, poluarea apei sunt cele care ne afectează, și îți afectează creierul, care nu mai funcționează corect”, a explicat profesorul Ciurea.