30.3 C
Iași
joi, iulie 18, 2024

Trei elevi români, din aceeași clasă, au fost admiși la Oxford

Must Read

Marilena Beșcucă, Claudiu Săvulescu şi Emanuel Dumitru vor pleca la toamnă în Marea Britanie, pentru a studia la Universitatea Oxford, care i-a acceptat ca viitori studenți, relatează digi24.ro.

Cei trei elevi sunt colegi de clasă: cu toții învață în clasa a XII-a B de la Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu” din Târgovişte, cel mai vechi liceu din oraș.

Pe lânga cei trei adolescenţi cu rezultate excelente la olimpiadele şi concursurile şcolare, alţi şase tineri din aceeași clasă vor studia, din septembrie, la universităţi de top din Europa. În total, nouă elevi din clasa a XII-a B vor pleca să înveţe la Oxford, la Imperial College of London sau la London School of Economics.

Marilena Beșcucă va studia informatica, Emanuel Dumitru va fi student la Inginerie, iar Claudiu Săvulescu se va specializa în Chimie. Toţi trei au trecut cu bine de probele eliminatorii şi de interviurile pe care le-au susţinut la Oxford în luna decembrie a anului trecut. Ultima condiție pe care trebuie să o îndeplinească este să obţină peste 9 la examenul de bacalaureat din această vară.

„Cred că o sa fie cam greu, din cauza volumului de muncă pe care îl necesită absolvirea și studiul la Oxford și, în același timp, știu că o sa fie frumos datorită oamenilor cu care voi conversa și voi trăi acolo. Datorită locurilor și bibliotecilor și muzeelor la care voi avea acces”, a povestit Marilena pentru postul de televiziune.

Profesorul Nicolae Istrate a explicat pentru digi24.ro că performanţele liceenilor nu sunt întâmplătoare: „Foștii olimpici, nu numai la informatică, dar și la fizică, la chimie, vin periodic și îi ajută pe actualii olimpici sub diferite forme. Noi avem în fiecare an un concurs, se numește „Tinerii programatori”, ajuns la a zecea ediție, unde foștii olimpici vin și organizează acest concurs. Ei propun subiecte, ei verifică rezolvările, ei se ocupă de tot”.

În ultimii ani, peste 30 de absolvenţi ai liceului au ajuns să studieze la universităţi de top din Marea Britanie.