8.2 C
Iași
joi, ianuarie 2, 2025

Salamul de Sibiu, produs tradițional recunoscut oficial la nivel european

Must Read

Joi, 10 martie, la 20 de zile de la publicarea anunțului de înregistrare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, “Salamul de Sibiu” a obținut statutul de produs tradițional recunoscut la nivel european, devenind produs de Indicație Geografică Protejată.

Cererea de înregistrare pentru dobândirea acestei protecții a fost înaintată de Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu pe 17 noiembrie 2014. Această asociație este formată din cinci producători români de mezeluri, cei care produc 90% din Salamul de Sibiu din România.
Protecția pentru indicația geografică acoperă produsele agricole și alimentare legate strâns de o zonă geografică. Acest lucru presupune ca cel puțin una dintre etapele producerii produsului să aibă loc în respectiva zonă geografică pentru care s-a obținut denumirea.

În cazul Salamului de Sibiu, Comisia Europeană a stabilit că este produs în București și în județele Bacău, Brașov, Covasna, Călărași, Ilfov, Prahova și Sibiu.
Salamul de Sibiu este al doilea produs tradițional românesc recunoscut la nivel european, după Magiunul de Prune Topoloveni înregistrat în anul 2011.
La nivel mondial sunt garantate 1427 de produse tradiționale, din care 1404 sunt europene. Italia deține cele mai multe produse protejate (296), urmată de Franța (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) și Germania (96).
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a felicitat realizarea Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu cu o postare publicată joi pe pagina sa de Facebook:
„Îmi face o deosebită plăcere să promovez producători și produse românești care au atins excelența și a căror seriozitate, respectiv calitate, au depășit granițele țării și s-au făcut remarcate pretutindeni în lume! Felicit membrii Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu care au aplicat și au obținut la data de 19 februarie înregistrarea ca produs de Indicație Geografică Protejată (IGP) și-i asigur, ca și până acum, de întregul meu sprijin. În egală măsură, încurajez toți producătorii de produse de calitate să urmeze exemplul Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu și-i asigur de totala deschidere și implicare a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a Reprezentanței Permanente a României la UE în susținerea acestora!”

Istoria Salamului de Sibiu
Există documente care atestă că Salamul de Sibiu este produs în România încă din 1910 în zona Sibiului și cea a Văii Prahova.
Potrivit informațiilor făcute publice de Ministerul Agriculturii, primul producător a fost italianul Filippo Dozzi, stabilit în Regatul României, mai exact în Sinaia, unde a cumpărat o clădire care adăpostea un restaurant, un depozit de vinuri și un hotel.
Inițial, Dozzi îl vindea sub denumirea de “Salam de iarnă”, iar în export era trimis ca “Salam din vama Sibiu”, întrucat această vamă era punctul de ieșire spre teritoriul Austro-Ungar. Pe atunci, în Ungaria se producea un produs asemănător, fapt pentru care “Salamul din vama Sibiu” nu putea tranzita pe teritoriul Ungariei. Încet, încet denumirea a fost prescurtată devenind cea de astăzi “Salam Sibiu”.

Este vorba despre un salam crud uscat particular, cu aromă specifică, dată de perioada îndelungată de maturare-uscare (peste 60 de zile). Se realizează din carne provenită de la porci maturi amestecată cu slanină tare. Amestecul, umplut în membrane naturale şi/sau colagenice, este supus afumării cu lemn de esenţă tare. Urmeaza apoi maturarea și uscarea la rece. Pentru maturare sunt folosite produse alcoolice precum vinul alb, roşu sau rose, vinurile spumante, berea neagră. De asemenea, sunt folosite culturi de mucegai nobil (spori).