20.3 C
Iași
luni, mai 20, 2024

Diaspora autonomă și finanțată de Stat

Must Read

Miercuri va ajunge în Camera Deputaților, pentru votul final, un proiect de lege semnat de toată Comisia pentru Românii de Pretutindeni care prevede o importantă revoluție legislativă pentru Diaspora românească. Proiectul de lege are deja avizul favorabil al comisiilor.

Daca va fi adoptată, legea va oferi comunităților posibilitatea de a se organiza autonom prin alegeri și de a-și desemna reprezentanții legitimi. În același timp textul prevede ca sediile și proiectele românilor astfel organizați să fie finanțate de către statul român. Ar fi, deci, o importantă revoluție legislativă pentru Diaspora românească, pe lângă posibilitatea de a vota prin corespondență recent obținută.
Această lege ar rezolva problema reprezentanței comunităților de români din afara graniței în fața Executivului de la București, care până acum nu doar nu a existat, ci a dus și la finanțarea unor ONG-uri de multe ori politice, care și-au văzut doar de propriul interes.

Care sunt condițiile?
Nimic imposibil. O comunitate de români de peste hotare ar putea obține finanțare din România în cazul în care ar fi cel puțin 5000 de înscriși la ambasadă, parte din care și-ar manifesta oficial dorința de a înființa un Centru Comunitar Românesc, reprezentanții căruia să fie desemnați prin alegeri în cadrul comunității.
Îndeplinite aceste condiții, statul ar fi obligat prin această lege să pună la dispoziția respectivei comunități bani pentru sediu și pentru proiecte. În acest fel, pe lângă ambasadă și consulate, Centrul comunitar va avea un rol important în cadrul comunității.
Vestea a fost făcută publică de Ovidiu Raetchi, vicepreședinte PNL Diaspora. Potrivit politicianului, adoptarea acestei legi ar reprezenta “o sansă uriașă pentru PNL de a-și onora obligațiile față de Diaspora după revoluția civică din turul doi al prezidențialelor. O oportunitate majoră pentru PSD de a-și spăla obrazul după acel moment.”
“Vom putea vedea, în sfârșit, libera inițiativă românească la lucru, în beneficiul țării”, conclude Ovidiu Raetchi.