29.3 C
Iași
miercuri, iulie 17, 2024

Un român a câștigat cel mai greu maraton din lume

Must Read

Românul Tiberiu Ușeriu (42 de ani), originar din județul Bistrița-Năsăud, a câștigat, sâmbătă, cel mai greu maraton din lume: ultramaratonul de la Cercul Polar, 6633 Arctic Ultra. A parcurs, într-o săptămână, 566 kilometri pe un teren înghețat, înfruntând temperaturi care au coborât până la minus 62 grade Celsius.

La evenimentul care se desfășoară în Canada, în zona Cercului Polar, încă din 2007, au participat anu acesta 12 concurenți din întreaga lume, printre care s-au numărat trei români: Tiberiu Ușeriu, Andrei Roșu și Vlad Tănase. Conaționalii au participat pentru prima dată în această competiție, iar rezultatele sunt extraordinare.
Organizatorii evenimentului au anunțat că Tiberiu a condus cursa extremă de la început până la sfârșit. Bistrițeanul a trecut linia de sosire la Tuktoyaktuk la ora locală 4.44 pm (1.00 ora României), după ce a alergat ultimii 30 kilometri cu probleme la o gleznă.
”Mi-am dorit mereu să îmi depăşesc limitele. Doar linia de finish va fi momentul în care o să mă opresc. Am denumit această cursă cursa vieţii mele, cu siguranţă îmi va schimba viaţa. Cât despre locul pe care vreau să mă clasez: bineînţeles, locul 1”, a declarant Tibi înainte de start.
Pe locul al doilea, la 56 de minute de câștigător, s-a clasat singaporezul Toh Poh Joo, care a mai participat la acest ultramaraton în 2010. Alți cinci competitori au sosit împreună: Michael Hull (Australia), Frank Fumich (SUA), Alex Nemet (SUA), Vlad Tănase și Andrei Roșu.
Ultramaratonul de la Cercul Polar a debutat în 11 martie, iar fiecare participant a avut nevoie de pregătiri în condiții extreme, pentru a putea face față condițiilor meteo extreme. Competitorii au îndurat temperaturi de până la minus 60 de grade, vânt de aproape 70km/h şi nu au dormit mai mult de două ore pe noapte. Unii dintre ei au abandonat pe parcurs.
Înainte de Tiberiu Ușeriu, doar 19 ultramaratoniști din 200 au mai reușit să termine cea mai dificilă cursă de pe planetă.

Cine este Tibi Ușeriu

Pasiunea lui pentru alergat a început în 2012, iar în scurt timp a devenit stilul său de viață. În 2015 a alergat fără oprire din Pasul Tihuţa până în Cluj, o distanță de 172 de kilometri. Iar în Cluj a participat la un Marathon alergând alți 43 de kilometri. Gestul final este de admirat: a “vândut” kilometrii parcurşi şi a donat banii unei asociaţii care are în grijă 52 de copii cu insuficienţă renală.
Pregatirea pentru Arctic Ultra nu a fost deloc ușoară. S-a antrenat în Pasul Tihuţa din Munţii Călimani. Pentru a rezista temperaturilor extrem de scăzute de la Cercul Polar Tiberiu a alergat la bustul gol, a dormit în ger sub cerul liber şi a făcut baie la copcă. În competiție bistrițeanul a dat dovadă de o ambiție și de o forță fizică și mentală extraordinare.
Printre altele, Tibi Uşeriu susţine cauza Tăşuleasa Social, pentru stoparea tăierii pădurilor din România.