17.4 C
Iași
sâmbătă, iulie 27, 2024

A fost restaurat Palatul Toldalagi, una dintre cele mai frumoase clădiri baroce

Must Read

Palatul Toldalagi a fost restaurat complet după 8 ani de cercetări şi lucrări de reabilitare și și-a deschis porțile vineri 8 aprilie, cu ocazia evenimentului intitulat „Palatul Toldalagi – fereastră înspre patrimoniul cultural transilvan”. Este vorba despre primul palat nobiliar ridicat în Târgu Mureş după instalarea în oraş a Tablei Regeşti (forul judecătoresc suprem al Transilvaniei), în secolul al XVIII-lea. Clădirea adăposteşte Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureș.
Lucrările de restaurare au costat peste 1,5 milioane de lei, bani proveniţi de la Consiliul Judeţean Mureş, așa cum a subliniat Zoltan Soos, directorul Muzeului Județean: “ Întrucât investiţia a fost acoperită de CJ Mureş, în valoare peste 1,5 milioane de lei, lucrările s-au făcut etapizat – renovare şi cercetare. Neavând graba care este la proiectele europene, am reuşit să restaurăm detaliile complexe. Am avut timp să facem o cercetare detaliată şi să redăm aspectul original al clădirii”.

Muncă grea, dar nu imposibilă

S-a reușit astfel redarea aspectului de odinioară a cladirii, mai puțin partea cromatică interioară.
“Munca la restaurarea clădirii nu a fost una uşoară, a necesitat multă atenţie dar spre fericirea noastră, ca şi colectiv al Muzeului Judeţean Mureş am reuşit să redăm mai multe săli aşa cum au fost ele gândite iniţial. Restaurarea a avut mai multe piedici, având în vedere că multe elemente originale s-au distrus.”, a explicat Soos.
„S-au făcut reparaţii la acoperişul clădirii, la subsol, au fost executate lucrări de drenaj, lucrări pentru a încerca să scoatem igrasia din pereţi şi să acoperim curtea interioară. Practic a fost renovată toată infrastructura clădirii, iar în urma lucrărilor depozitele au început să se usuce. Singura problemă este acum spaţiul relativ mic pentru colecţia noastră bogată, nu avem atâta spaţiu câte lucruri valoroase deţinem. Acum avem toate sălile de expoziţie restaurate, s-au păstrat stucaturile originale baroce, avem sala contelui, unde există printre puţinele şeminee din stucaturi păstrate în România – inclusiv cu urmele de trasare, decorurile, se văd desenele originale făcute cu creion pe tencuiala de atunci”, a mai precizat directorul.
Muzeul a achiziţionat mobilierul din Palatul Teleki din Târgu Mureş cu scopul de a amenaja o cameră aristocratică pentru a arăta vizitatorilor cum trăiau aristocraţii din oraş. Această sală aristocrată de secol XVIII va funcţiona alături de celelalte 9 săli de expoziţii ale Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş.

[mashvideo]