9.2 C
Iași
luni, aprilie 22, 2024

De la Londra la New York pe autostrada. Rusia vrea sa construiasca cea mai mare sosea din lume, care va lega Europa de SUA

Must Read

Presedintele companiei de cai ferate din Rusia, Vladimir Iakunin, a propus un plan pentru o autostrada transsiberiana care ar putea lega tara sa de granita de est a statului american Alaska, trecand peste stramtoarea Bering, care separa Asia de America de Nord, relateaza CNN.

Planul a fost dezvaluit la o intalnire a Academiei de Stiinte din Rusia, scrie Mediafax.
Denumit Centura de dezvoltare trans-eurasiatica, proiectul propune construirea unei autostrazi de-a lungul actualei cai ferate transsiberiene, alaturi de o noua retea feroviara si conducte de gaz si petrol.
Acesta este un proiect interstatal si intre civilizatii”, a declarat Iakunin, citat de Siberian Times.
Autostrada va traversa Rusia, conectandu-se la actualul sistem rutier din Europa Occidentala si Asia.
Distanta dintre vestul si estul Rusiei este de aproape 10.000 de kilometri.
 
Iakunin a declarat ca autostrada va lega Rusia de America de Nord prin regiunea Ciukotka, peste stramtoarea Bering si peninsula Seward din Alaska.
 
1427789092728
 
Raportul nu ofera precizari cu privire la drumul peste apa, daca va fi un pod, un tunel sau servicii de feribot. Cea mai scurta distanta dintre tarmul Rusiei si cel al Alaskai este de aproximativ 88 de kilometri, potrivit Centrului de informatii privind teritoriile publice din Alaska.
Principala cale ferata transsiberiana merge de la Moscova la Vladivostok si acopera 9.258 de kilometri.
Iakunin a fost descris drept un prieten apropiat al presedintele rus Vladimir Putin. Unele surse au speculat ca el ar putea fi potentialul succesor la presedintia rusa.