Babele sunt considerate figuri ale mitologiei populare românești. Zilele de „babe” sau cele de început de martie sunt asociate cu schimbări bruste și imprevizibile ale vremii, influențate de Baba Dochia, un personaj mitologic legat de sosirea primăverii.
Legenda Babelor și Baba Dochia
Potrivit tradiției, Baba Dochia a început să urce pe munte cu oile sale, purtând 9 cojoace. Crezând că primăvara a sosit, aceasta și-a dat jos câte un cojoc în fiecare zi, până a rămas lipsită de căldură. În ultima zi, o vijelie puternică s-a abătut, iar Baba Dochia a înghețat și s-a transformat în piatră. Se spune că Stâncile Babele din Bucegi ar reprezenta urmele sale.
Conform calendarulortodox.ro, bătrânii susțin că zilele din începutul lunii martie reprezintă un indicator pentru restul anului, astfel că, în funcție de vremea din zilele 1-9 martie, se va determina dacă vom avea un an prosper (soare, vreme bună) sau unul mai mohorât, asemeni babei alese (vreme urâtă, ploi, nori). Totuși, dacă în ziua aleasă va ninge, se preconizează un an bogat, plin de realizări.
Cum se alege baba?
În legătură cu alegerea unei zile sau babe, există două tradiții populare. Prima, cea mai simplă, presupune alegerea aleatorie a unei zile înainte de perioada 1-9 martie.
Cealaltă variantă implică alegerea babei în funcție de data nașterii. De exemplu, o persoană născută între 1 și 9 (valabil pentru orice lună) va alege baba corespunzătoare zilei respective. Dacă data nașterii este formată din două cifre, alegerea se face astfel: pentru cineva născut pe 28 mai, calculul este 2+8=10, 1+0=1; deci baba va fi pe 1 martie.
”Aceste obiceiuri sunt reminiscente ale vechilor credințe populare, ancorate în magia primordială. Înainte de religie, oamenii aveau un sistem de interpretare a lumii bazat pe acțiuni specifice care influențau destinul. Spre deosebire de religie, care stabilește norme morale și teologice, magia a fost percepută ca o ”știință inversă”, rezultată din credințele umane,” a declarat etnologul vasluian Dan Ravaru.
Tradiții și superstiții
Tradițiile legate de babe variază în funcție de regiune. De exemplu, în Muntenia există 12 babe, spre deosebire de restul țării unde sunt doar 9. În Maramureș, se obișnuiește ca în primele zile ale lunii martie să se bată ușile pentru a alunga iarna din casă, făcând loc anotimpului mai blând, în timp ce în Ardeal, babele se numesc Vântoase, datorită vremii capricioase.
În străvechiul calendar românesc, anul începea odată cu prima zi a lunii martie, astfel că babele simbolizează un nou început, dar și bătălia dintre iarnă și primăvară, conducând la instabilitatea vremii.