9.2 C
Iași
luni, aprilie 22, 2024

Indemnizația copilului va fi de 85% din veniturile părintelui

Must Read

Indemnizația de creștere a copilului va fi de 85% din veniturile părintelui. Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi că a promulgat legea privind indemnizațiile pentru mame și a cerut guvernului să o aplice cât mai curând. Legea ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie.

„Chiar astăzi (n.r. luni) am semnat un decret de promulgare pentru o lege care, cu siguranță, este din zona dvs, este vorba de decretul de promulgare a legii pentru modificarea și completarea OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, adică indemnizația pentru mame”, a spus Iohannis, la ceremonia de învestitură a noului ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru.
„Vă încurajez pe dvs (n.r. ministrul Muncii) și pe dvs, dl prim-ministru, să găsiți în Guvern cele mai bune soluții pentru a aplica cât se poate de repede această lege. Eu vă rog să nu tratați această chestiune într-un mod contabil. Este o lege proactivă, din zona politicilor demografice, care, cu siguranță, este foarte importantă pentru România”, a adăugat Iohannis.
Concret, noua lege prevede ca indemnizația sa fie stabilită în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani și să nu fie mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată. În caz de gemeni sau tripleți, indemnizația este majorată cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare copil născut pe lângă primul.
Potrivit legii, părinții aflați deja în concediu vor putea opta pentru noul tip de indemnizație.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe 30 martie proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi prin care se stabileşte că indemnizaţia va fi acordată până când copilul împlineşte doi ani.
Premierul Dacian Cioloș declarase că nu există bani în buget pentru majorarea indemnizației și ceruse Parlamentului, anterior aprobării acesteia, să indice sursa de finanțare. Ulterior, ministrul de finanțe, Anca Dragu a subliniat că guvernul va încerca să găsească resurse financiare și să le aloce la rectificarea bugetară care va avea loc în iulie sau august.