19.2 C
Iași
miercuri, aprilie 30, 2025

A început Postul Paștelui! Ce ar trebui să evite românii în această perioadă

Must Read

Postul Paștelui este una dintre cele două mari perioade de post din an și reprezintă cel mai riguros dintre ele. În 2025, acesta a început pe 3 martie și se va încheia pe 19 aprilie, iar Paștele, sărbătoarea Învierii Domnului, va fi celebrată pe 20 aprilie.

Înainte de Paște, creștinii observă Postul Mare, o perioadă de 40 de zile și 40 de nopți în care Mântuitorul Iisus Hristos a postit înainte de a începe predicarea Evangheliei.

Mai mult decât atât, postul de 40 de zile este o amintire și a postului lui Moise pe Muntele Sinai, moment în care acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe tablele de piatră ale Legii.

Ce nu trebuie să faci niciodată în Postul Paștelui

În această perioadă, credincioșii sunt chemați să se roage pentru curățarea sufletului. Este interzis consumul de carne, brânză, ouă și lapte. Totuși, există și zile în care credincioșii pot consuma pește.

Postul Paștelui este cel mai riguros, fiind singurul în care există doar două sărbători cu dezlegare la pește: Buna Vestire (25 martie) și Duminica Intrării Domnului în Ierusalim – Duminica Floriilor (13 aprilie).

Postul nu reprezintă doar o abținere de la anumite alimente interzise, ci implică mult mai mult. Pe lângă evitarea mâncărurilor de dulce și a lăcomiei materiale, a invidiei și egoismului, gândurilor necurate și cuvintelor urâte, omul trebuie să caute iertare pentru păcatele sale.

În Postul Paștelui, nunțile sunt interzise, nu se consumă alimente de dulce, iar oamenii sunt îndemnați să fie mai buni și mai miloși unii cu alții.

Pe întreaga perioadă a Postului Paștelui nu se organizează nunți și botezuri. Pe lângă zilele de post de-a lungul anului, nunțile nu se săvârșesc nici în zilele de sărbătoare împărătească și nici în ajunul acestora, în săptămâna înainte de post sau în Săptămâna Luminată. Motivele pentru care nunțile sunt interzise în post includ natura petrecerilor care urmează slujbei Tainei Nunții, unde predomină mâncarea și băutura, atmosfera fiind în contradicție cu solemnitatea perioadei de post.

Când pică Paștele în următorii ani

Iată lista datelor la care va fi sărbătorit Paștele ortodox în următorii ani:

Paște 2025 – 20 aprilie;
Paște 2026 – 12 aprilie;
Paște 2027 – 2 mai;
Paște 2028 – 16 aprilie;
Paște 2029 – 8 aprilie;
Paște 2030 – 28 aprilie.