Un alt caz surprinzător în România. Un pacient care a suferit o operație de fractură a rotulei a fost lăsat să plece din Spitalul Județean de Urgență Constanța, așezat pe o bancă în fața spitalului, fără scaun cu rotile sau baston, deși avea aproape tot piciorul în ghips.
Acesta a reușit să se târască pe o distanță de 100 de metri până la intrarea în curtea spitalului, unde s-a așezat pe rond, în așteptarea unui prieten care să vină să-l ducă la Medgidia.
Reprezentanții spitalului susțin că bărbatul nu era asigurat, de aceea nu a fost transportat acasă cu ambulanța, deși a fost adus anterior cu un astfel de mijloc de transport pentru pacienți.
Cazul a fost relatat de jurnalista Feri Predescu pe pagina sa de Facebook.
„O întâmplare șocantă în România de astăzi. Un pacient externat din Spitalul Județean de Urgență Constanța, după o operație de fractură de rotulă, cu piciorul aproape complet în ghips, a fost lăsat fără baston sau suport, și a fost pur și simplu lăsat pe o bancă, lângă intrarea vizitatorilor. La internare, a fost adus cu Ambulanța din Medgidia. După externare, pacientul a stat puțin pe bancă și apoi s-a târât pe o distanță de peste 100 de metri, până la zona de intrare în curtea spitalului, așteptând un prieten care să vină să-l ia.”
„L-am întrebat de ce nu a fost transportat cu un scaun rulant până la ieșire. Am aflat că, înaintea lui, un alt pacient externat fost dus cu scaunul rulant la mașina care îl aștepta, dar nu și el. Stătea și fuma răbdător exact sub panoul care indica faptul că parcarea era rezervată doar angajaților spitalului, în văzul pietonilor și al șoferilor care treceau pe bdul Tomis.”
„Am cerut un răspuns oficial de la spital, și am primit unul de un cinism nemilos. Mă interesa de ce nu a fost dus acasă cu Salvarea, așa cum venise. Curtea Spitalului Județean era plină de ambulanțe. Sau măcar de ce nu a fost dus cu căruțul la poartă. Răspunsul a fost că „pe parcursul internării, acesta nu a respectat indicațiile medicilor și nici regulamentul intern al spitalului”. Dar era imobilizat la pat?”
„Argumentele spitalului sunt că inițial reprezentanții secției au solicitat transfer cu ambulanța, dar nu a putut fi realizat din motive administrative (pacient neasigurat). Deci, dacă nu ai carnet de sănătate, poți fi lăsat pe stradă. Ulterior, pacientul a declarat că va fi preluat de un prieten, așa că, la externare, infirmiera l-a dus cu un scaun rulant până la punctul de întâlnire, lăsându-l pe o bancă. Având în vedere că aparținătorul a întârziat, iar pacientul era stabil, conștient și cooperant, infirmiera a considerat că este în siguranță și a revenit la secție. Era nedeplasabil!!!”
„Spitalul Județean de Urgență Constanța își exprimă îngrijorarea față de incidentul menționat și reiterează angajamentul de a oferi îngrijiri corespunzătoare tuturor pacienților, respectându-le drepturile și siguranța. Vom analiza circumstanțele acestui incident pentru a identifica îmbunătățiri în procedurile interne și pentru a preveni situatii similare în viitor.”
„Mulțumesc frumos! În cele din urmă, prietenul a sosit cu mașina din Medgidia și l-a dus acasă. Concluzia aparține pacientului…”, scrie jurnalista.
.