22.4 C
Iași
duminică, iunie 16, 2024

S-a schimbat legea! Toti clientii RCS&RDS si abonatii Orange, Telekom și Vodafone TREBUIE sa stie asta!

Must Read

Contractele pentru servicii de telefonie, internet sau televiziune pot fi sistate unilateral de către abonați, fără a plăti despăgubiri, în situația în care un operator intenționează să modifice unilateral termenii contractuali de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

‘Modificarea contractelor pentru servicii de telefonie, internet sau televiziune se poate face atât la cererea utilizatorului, în condițiile prevăzute în contract sau pe baza negocierii directe, cât și la inițiativa furnizorului. Potrivit prevederilor legale, dacă un operator intenționează să modifice unilateral contractul încheiat cu un utilizator final, acesta din urmă are dreptul să renunțe la contract, fără a plăti despăgubiri, în termen de 30 de zile de la primirea notificării privind intenția de modificare a contractului, dacă nu este de acord cu modificările propuse’, se menționează în comunicatul ANCOM.

Conform sursei citate, notificarea privind intenția de a modifica unilateral contractul trebuie să fie transmisă sub formă de scrisoare, e-mail, SMS, fax sau prin intermediul contului de client al abonatului de pe site-ul furnizorului, în acest din urmă caz notificarea trebuind să fie însoțită de un SMS și/sau e-mail de avertizare cu privire la transmiterea acesteia.
‘Indiferent de modul în care operatorul transmite notificarea, acesta trebuie să asigure transmiterea integrală a textului notificării, fără a face trimitere la alte surse de informare. De asemenea, în cazul în care notificarea este transmisă pe suport hârtie, aceasta trebuie să fie separată de orice material publicitar. Potrivit aceleiași decizii ANCOM, furnizorii de servicii de telefonie, internet și televiziune de pe piața din România sunt obligați să publice pe site-urile proprii informații privind condițiile de modificare a contractului, inclusiv demersurile pe care utilizatorii trebuie să le facă pentru a solicita modificarea acestuia. Dacă furnizorul a modificat contractul fără să notifice sau nu a informat utilizatorii despre dreptul de a denunța contractul fără penalități prin intermediul notificării, ANCOM poate lua măsuri’, notează Autoritatea.
Cu toate acestea, ANCOM atrage atenția că fiecare utilizator de servicii de telecomunicații trebuie să solicite operatorului o copie a contractului-cadru, care conține prevederile generale aplicabile în relația dintre abonat și furnizorul de servicii, indiferent de oferta concretă pentru care optează utilizatorul, și trebuie să analizeze informațiile înainte de a semna și a intra într-o relație contractuală.

Documentul trebuie să fie disponibil și pe pagina de internet a furnizorului și ANCOM pune la dispoziția publicului pe propria pagină de Internet, secțiunea InfoCentru care oferă informații utile despre serviciile de comunicații electronice (telefonie, internet și televiziune) și serviciile poștale. Informațiile se referă, în principal, la încheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. În plus, utilizatorii pot găsi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet, anunţă Agerpres.