O poveste creată de inteligența artificială subliniază avansul tehnologic și cât de ușor putem fi înșelați. Mihăiță, băiatul de la semafor care curăță parbrize împreună cu fratele său, a atins inimile a zeci de mii de români, deși în realitate, personajul nu există. Unii au dorit chiar să îl ajute financiar pe acest băiat și familia lui. Specialiștii ne învață cum să ne protejăm de astfel de înșelătorii.
Acesta este Mihăiță, iar povestea sa emoționantă a fost distribuită în câteva ore de aproape 20 de mii de utilizatori. Un băiat sărăcitor care spală parbrize pentru a-și ajuta familia după ce mama sa a murit de cancer, iar tatăl nu reușește să facă față cheltuielilor. Vraja se destramă rapid dacă ești atent la detalii. Mihăiță este o creație a inteligenței artificiale și nimic din ceea ce vezi nu este real: nici băiatul, nici familia lui, nici măcar intersecția.
Și nu se oprește aici. Nici indicatoarele rutiere, precum cel din imagine, nu există în realitate.
“Oamenii nu s-au oprit nici măcar două secunde să observe, de exemplu, sigla, care este complet greșită. La fel și sigla de pe piept. Dacă te uiți puțin mai la dreapta, poți vedea un semn de circulație pe care nu cred că îl mai întâlnești în România,” explică Anca Chiru, manager agenție social media.
Povestea a fost inițial postată pe “Viață de Românaș”, o pagină care în decurs de un an a schimbat denumirile de mai multe ori: “Descoperă sănătatea”, “E F E M E R”, “Pescuit și Vânătoare” și “Inimă deschisă”. Impresionați, mulți români au dorit să contribuie, să-i ofere bani lui Mihăiță și să-i construiască o casă.
“Până acum, puteam identifica pozele generate de AI deoarece aveau diferite anomalii anatomice. O ureche strâmbă, un deget în plus. Observăm că inteligența artificială învață și greșește din ce în ce mai puțin, ceea ce înseamnă că pentru noi va fi din ce în ce mai greu să facem distincția între pozele generate,” explică Anca Chiru, manager agenție social media.
Astfel de pagini sunt răspândite pe tot internetul.
De multe ori, în spatele lor se află indivizi care solicită date de contact, conturi bancare sau adrese, încercând să fraudeze oamenii. Specialiștii au identificat și alte scopuri, inclusiv politice.
“Pagini care păreau să aibă un conținut nepolitic, au devenit peste noapte, după ce și-au acumulat un număr considerabil de urmăritori, pagini care îndemnau la vot pentru Călin Georgescu. Postările sunt create pentru a provoca empatie și lacrimi. Ulterior, devenind ținte ale mesajelor politice. Ele sunt concepute cu un scop precis, nu întâmplătoare,” a declarat Bogdan Naumovici, publicitar.
Specialiștii ne recomandă să verificăm autenticitatea poveștilor de pe internet înainte de a le distribui. Trebuie să analizăm cu atenție imaginile, deoarece AI-ul lasă urme: obiectele pot fi distorsionate, iar textul poate conține greșeli. Informațiile ar trebui verificate din surse credibile și transparente.
Despre Florin Tomescu
Absolvent al FJSC în 2014, am scris pentru mai multe publicații de renume din România.