Fostul judecător al Curții Constituționale, Petre Lăzăroiu, este convins că instanța va respinge contestația lui Călin Georgescu privind invalidarea candidaturii sale la alegerile prezidențiale.
Deși decizia Biroului Electoral Central (BEC) nu este „foarte clară”, aceasta se bazează pe hotărârea Curții Constituționale, care a anulat scrutinul, susținând că factori externi au influențat procesul electoral, iar Georgescu a fost printre cei vizați.
Lăzăroiu: „Este extrem de dificil să treci peste decizia Curții”
Fostul judecător explică faptul că, deși Georgescu nu este menționat direct în hotărârea CCR, formularea documentului sugerează că este vizat.
„Nu aș putea spune că motivarea Biroului Electoral Central prin care i-a fost respinsă candidatura este una foarte concludentă, dar sunt înclinat să cred că nu are nicio șansă în fața Curții Constituționale, deoarece una dintre argumentele BEC se bazează pe faptul că, în măsura în care Curtea a anulat alegerile datorită, în principal, lui Călin Georgescu, este foarte greu să ignori decizia Curții. Prin urmare, nu cred că va fi vreo surpriză”, a declarat Lăzăroiu pentru Digi24, citat de News.ro.
Potrivit acestuia, în decizia CCR nu există o mențiune clară despre Georgescu, ci se face referire la „actori statali și non-statali” care au interferat în alegeri, iar acest lucru este suficient pentru a justifica decizia BEC.
„Este adevărat, în decizia Curții nu se face referire directă la Călin Georgescu, însă este evident că se sugerează aceasta. Decizia Curții nu nominalizează, ci afirmă că anumiți actori statali și non-statali au interferat în procesul electoral. Cu toate acestea, chiar dacă nu se menționează direct, Curtea se referă indirect la acest candidat”, a explicat Lăzăroiu.
Petre Lăzăroiu este sigur că Călin Georgescu nu va obține o decizie favorabilă din partea Curții Constituționale.
„Categoric nu va avea câștig de cauză la CCR, iar decizia de azi va fi absolut finală, fără nicio altă cale de atac”, a afirmat fostul judecător al CCR.
Acesta a menționat și posibilitatea ca Georgescu să încerce să conteste decizia la instanțele internaționale, însă consideră acest demers irelevant, având în vedere că astfel de încercări au fost deja respinse în trecut.
„S-a mai încercat odată, la toate instanțele, inclusiv la cele europene, iar rezultatul a fost o respingere ca inadmisibilă, deoarece aceste instanțe nu au competența să se pronunțe asupra alegerii președintelui în România”, a explicat Lăzăroiu.
În contestația depusă de Călin Georgescu la CCR, acesta susține că Biroul Electoral Central și-a depășit atribuțiile, interpretând legea fundamentală în mod abuziv și stabilind condiții suplimentare pentru eligibilitate. Documentul afirmă că BEC „nu și-a îndeplinit atribuția de a verifica îndeplinirea condițiilor de formă și de fond prevăzute de lege și și-a arogat în mod nepermis competența exclusivă a Curții Constituționale de a interpreta legea fundamentală”.
Întrebat despre această acuzație, Lăzăroiu a subliniat că, indiferent de faptul că BEC și-a depășit sau nu atribuțiile, acest aspect este irelevant în fața hotărârii CCR.
„Chiar dacă, să zicem că așa este, indirect, BEC-ul a afirmat că nu va putea trece peste decizia Curții Constituționale, ceea ce face inutilă și de prisos aprofundarea acestor detalii. Așadar, această lacună este compensată, iar contestația lui Călin Georgescu va fi respinsă”, a precizat acesta.
Curtea Constituțională urmează să analizeze marți, începând cu ora 17:00, mai multe contestații referitoare la candidaturile pentru alegerile prezidențiale. Pe lângă cazul lui Călin Georgescu, CCR va dezbate și o contestație legată de candidatura lui Nicușor Dan, care fusese deja acceptată de BEC. Deciziile Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi contestate.
Absolvent al FJSC în anul 2014, am colaborat cu mai multe publicații de renume din România