Elena Udrea face astăzi, 8 aprilie, demersuri pentru a obține eliberarea din închisoare, la aproape trei ani de la intrarea în penitenciar în urma scandalului Gala Bute.
Update, ora 14:30: Tribunalul Prahova a decis să stabilească un nou termen pentru a analiza solicitarea Elenei Udrea. Aceasta va afla abia la sfârșitul lunii aprilie dacă va avea parte de o reducere a pedepsei, având în vedere timpul petrecut în arest preventiv. În cazul în care instanța îi încuviințează cererea, Elena Udrea ar putea solicita eliberarea anticipată în a doua jumătate a lunii iunie.
Știrea inițială
Elena Udrea va apărea marți, 8 aprilie 2025, la Tribunalul Prahova, pentru a convinge judecătorii să îi reducă sentința. Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, având deja aproape 3 ani executați.
Elena Udrea solicită ca timpul petrecut în arest în Costa Rica și Bulgaria să fie scăzut din pedeapsă.
Tribunalul Prahova discută astăzi contestația la executare depusă de Elena Udrea, care a fost condamnată pentru infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu. Conform surselor judiciare, Udrea a solicitat judecătorilor să îi scadă din pedeapsă perioadele în care a fost reținută.
Acestea includ aproape șase luni de arest în Costa Rica (octombrie-decembrie 2018) și Bulgaria (aprilie-iunie 2022). În Costa Rica, a fost eliberată după ce ICCJ a suspendat executarea pedepselor din cauza erorilor în constituirea completurilor de judecată. Ulterior, în Bulgaria, a stat în detenție până la predarea autorităților române.
Dacă cererea ei va fi admisă, Elena Udrea va putea solicita formarea unei comisii de liberare condiționată, permițându-i să revină acasă mai devreme. Aceasta ar reprezenta prima cerere de liberare condiționată din România, după încarcerarea sa din iunie 2022.
Aceeași metodă l-a ajutat pe Cătălin Cherecheș să scape de un an de închisoare
Conform legii, pentru pedepsele sub zece ani, condamnatul poate solicita liberarea condiționată după ce a executat cel puțin două treimi din pedeapsă. Cererea poate fi admisă mai devreme dacă se constată că persoana condamnată a câștigat zile prin muncă neremunerată sau alte activități. De asemenea, poate cere să i se contabilizeze perioada de arest preventiv sau la domiciliu.
Cătălin Cherecheș, fost primar al municipiului Baia Mare și prieten al Elenei Udrea, a reușit să beneficieze de o reducere de pedeapsă printr-o asemenea cerere. Instanța a permis scăderea din pedeapsă a perioadelor petrecute în arest preventiv, arest la domiciliu și arest în vederea executării mandatului european de arestare în Germania.
Elena Udrea a exprimat, de-a lungul ultimilor doi ani și jumătate, dezamăgirea că nu a primit măcar o zi de permisie pentru a merge acasă. Ultima dată, acest lucru s-a întâmplat în septembrie 2024, cu ocazia primei zile de școală a fiicei sale.
Elena Udrea s-a adresat Avocatului Poporului, plângându-se că nu își poate îmbrățișa fiica
Până la acea dată, ea nu a avut ocazia să își vadă fetița decât în incinta închisorii, la vizitele efectuate de partenerul ei. În toamna anului 2022, Elena Udrea a obținut o derogare de la Avocatul Poporului pentru a-și întâlni copilul fără geamul de separație.
„M-am luptat să pot să îmi țin copilul în brațe după patru luni în care nu l-am văzut deloc. Legea stupidă obligă copiii să își vadă mamele deținute din spatele unui dispozitiv de protecție. Cu ajutorul Avocatului Poporului, am obținut o derogare de la conducerea ANP, așa încât acum mamele se întâlnesc cu copiii lor fără geamul despărțitor”, a scris Elena Udrea pe contul său de Facebook.
În plus față de condamnarea pe care o execută, Elena Udrea a fost pusă sub acuzare în mai multe dosare, cele mai complicate fiind legate de finanțarea campaniei electorale din 2009 și corupția asociată, denumită de procurori „Dosarul Hidroelectrica”. Fostul ministru a fost achitat definitiv în ambele cazuri.
Absolvent al FJSC în 2014, am scris pentru diverse publicații de prestigiu din România.