15.3 C
Iași
joi, aprilie 17, 2025

Un nou proces pentru reprogramarea turului doi al alegerilor prezidențiale a fost înregistrat la ICCJ. Prima hotărâre a judecătorilor.

Must Read

O nouă acțiune pentru anularea hotărârii CCR și reluarea turului doi al alegerilor a fost înregistrată la ÎCCJ. Reclamanții solicită validarea suveranistului Călin Georgescu ca președinte.

Miercuri, 9 aprilie, a avut loc primul termen al procesului în care două asociații cer reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale din 2024. Toți membrii Curții Constituționale a României care au semnat Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024 au fost chemați în instanță, deoarece aceasta a decis încheierea scrutinului electoral.

Se cere ”întoarcerea turului doi” și validarea lui Călin Georgescu ca președinte

Reclamanții în această acțiune sunt Asociația Culturală Cealaltă Românie, condusă de Vasile Botomei, și Asociația Apărătorii Dreptei Credințe Calendarul Ortodox Iulian, reprezentată de președintele Gabriel Ilășoaia.

Cele două asociații au cerut instanței să constate ”nulitatea absolută a Hotărârii nr. 32 din 6 decembrie 2024, emisă de Curtea Constituțională a României” prin sesizare din oficiu.

De asemenea, ele solicită obligarea Curții Constituționale a României, împreună cu judecătorii constituționali, să emită o erată prin care să anuleze hotărârea ce a condus la anularea turului doi al alegerilor prezidențiale.

Reclamantele mai cer ”obligarea Curții Constituționale a României să emită o hotărâre de validare a lui Călin Georgescu ca Președinte al României, conform voturilor legal exprimate în turul II al alegerilor prezidențiale centralizate la Biroul Electoral Central până la închiderea secțiilor de votare”.

Unul dintre reclamanți a fost condamnat, iar celălalt a fost dat în judecată de un episcop

În subsidiar, cele două asociații solicită CCR să emită o hotărâre prin care ”să dispune Parlamentului României organizarea și desfășurarea procedurii de depunere a jurământului de către președintele ales Călin Georgescu, după caz, de către președintele interimar, conform ordinii cronologice prevăzute de art. 98 din Constitutie.”

Pe fond, cererea a fost respinsă de Curtea de Apel Iași, care a motivat că hotărârile Curții Constituționale nu sunt acte administrative și nu pot fi supuse controlului judecătoresc. Reclamanții au făcut recurs, iar cazul a fost trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Primul termen al recursului a avut loc la 9 aprilie 2024, de la ora 10:00, și s-a încheiat cu o amânare. Următoarea înfățișare este programată pentru 7 mai 2025.

Vasile Botomei, unul dintre reclamanți, este mediator și deține un doctorat în drept. A devenit cunoscut pentru mai multe procese initiată împotriva instituțiilor statului. În 2022, publicația Adevărul a scris despre el că a fost condamnat pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat și a înființat propriul Barou, autoproclamându-se decan. Celălalt reclamant, Gabriel Ilășoaia, este recunoscut ca și consilier administrativ al Mitropoliei Bisericii Ortodoxe pe stil vechi, iar anul trecut a intrat în conflict cu episcopul Sofronie, care l-a acuzat de defăimare într-o înregistrare care a ajuns în spațiul public.

CCR: ”Procesul electoral a fost afectat”
Alegerile prezidențiale din 2024 au fost anulate de Curtea Constituțională a României pe baza unei decizii luate de judecătorii constituționali, fundamentată pe note desecretizate din ședința CSAT din 28 noiembrie 2024.

Decizia de reluare a procesului electoral a venit într-un moment în care scrutinul începuse deja în diaspora, cu peste 15.000 de voturi exprimate în turul doi.

Curtea Constituțională a României a motivat anularea alegerilor prin afirmația că ”procesul electoral pentru alegerea Președintelui României a fost viciat pe întreaga sa desfășurare, având numeroase neregularități și încălcări ale legislației electorale, care au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a candidaților, afectând transparența și echitatea campaniei electorale, și nerespectând reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia. Toate aceste aspecte au dus la desconsiderarea principiilor fundamentale ale alegerilor democratice.”

Absolvent al FJSC în 2014, am colaborat cu mai multe publicații de renume din România.