Lupta pentru Cotroceni este extrem de strânsă, iar diferențele dintre principalii candidați sunt minime. Un sondaj Flashdata citat de Adevărul arată că, dacă alegerile prezidențiale s-ar desfășura duminica viitoare, George Simion ar fi preferat de 28% dintre respondenți.
Crin Antonescu, susținut de coaliția PSD-PNL-UDMR, se află la doar două procente distanță, cu 26%, în timp ce actualul primar al Capitalei, Nicușor Dan, candidând ca independent, ocupa locul al treilea cu 23%.
Preferințele alegătorilor pentru primul tur al prezidențialelor
Victor Ponta, fost premier și candidat independent, se află pe locul patru în intențiile de vot, cu 9%. Elena Lasconi, lider USR, ar fi votată de 6% dintre români, iar candidatul PUSL, Lavinia Șandru, ar obține 4,6%.
Lista continuă cu:
Daniel Funeriu (candidat independent – 1,5%)
Cristian Terheș (PNCR – 0,5%)
Silviu Predoiu (PLAN – 0,2%)
Sebastian Popescu (independent – 0,1%)
Sondajul a inclus și simulări pentru turul al doilea. Într-o confruntare între Crin Antonescu și Nicușor Dan, candidatul susținut de coaliția de guvernare ar câștiga cu 55% din voturi. Dacă Antonescu s-ar confrunta cu George Simion, victoria ar fi mai clară: 61%. Într-un alt scenariu, între Antonescu și Victor Ponta, scorul ar fi de 67% în favoarea fostului lider PNL.
Dacă duelul ar fi între Nicușor Dan și George Simion, actualul primar al Bucureștiului ar obține preferințele a 58% dintre alegători. În cazul unei competiții cu Ponta, 61% dintre români l-ar alege tot pe edilul Capitalei.
Estimările privind participarea la vot sunt ridicate. 82% dintre cei chestionați au afirmat că vor merge cu siguranță la vot, iar 11% au spus clar că nu se vor prezenta. De asemenea, 73% susțin că sunt „total deciși” în legătură cu candidatul pe care îl vor susține.
Sondajul Flashdata a fost realizat între 3 și 5 aprilie, pe un eșantion de 7.500 de persoane cu vârsta de minimum 18 ani. Chestionarele au fost completate online și au fost targetate pe baza locației, vârstei și mediu de rezidență (urban/rural). Tipul de eșantion folosit a fost probabilist, aleatoriu, iar datele au fost validate în funcție de prezența la vot la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, conform AEP. Rezultatele finale au fost ponderate în funcție de genul și vârsta respondenților. Marja de eroare este de ±3,5%, cu un nivel de încredere de 95%.
Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 4 mai pentru primul tur, iar turul doi va avea loc pe 18 mai.
Cât despre preferințele pentru partidele politice, dacă alegerile parlamentare s-ar desfășura duminica viitoare, 27% dintre respondenți au spus că ar vota AUR, în timp ce PSD ar primi 18,5%. USR ar acumula 14%, PNL 13%, POT 4%, SOS 3,5%, iar UDMR 3%.
Românii au fost întrebați și despre preferințele în cazul unei alianțe externe în materie de politică externă și apărare: 54% ar alege Uniunea Europeană, iar 35% ar opta pentru o alianță cu Statele Unite ale Americii.
O altă întrebare a vizat credibilitatea rețelelor sociale. 58% dintre respondenți au declarat că consideră TikTok mai credibil decât Facebook, pe care doar 42% îl văd ca o sursă de încredere.
În legătură cu direcția în care se îndreaptă țara, 61% dintre participanți au spus că România merge într-o direcție greșită, în timp ce doar 28% cred că lucrurile se îmbunătățesc.
Absolvent al FJSC în 2014, am scris pentru mai multe publicații cunoscute din România.