14.2 C
Iași
sâmbătă, aprilie 19, 2025

Ungaria și Serbia, o alianță militară care agită Balcanii. Albania s-a unit cu Kosovo și Croația.

Must Read

Cu două săptămâni în urmă, Croația, Kosovo și Albania au anunțat formarea unei alianțe militare. Serbia și Ungaria au reacționat rapid, anunțând și ele o nouă alianță.

Conform Deutsche Welle, presa din Belgrad a comentat pozitiv asupra acestei colaborări militare. „O bombă care zguduie regiunea”, a declarat tabloidul Informer, iar ziarul guvernamental Kurir a descris-o ca pe un „moment istoric”. Între timp, Novosti a scris despre „dovezile unei prietenii de fier”, în timp ce Republika a raportat că „albanezii și croații sunt în panică din cauza alianței militare dintre Serbia și Ungaria”.

Ungaria și Serbia, alianța militară care dă fiori Balcanilor.
Potrivit surselor citate, toate instituțiile media de stat au salutat acordul militar semnat la Belgrad între miniștrii apărării din Ungaria și Serbia, Kristof Szalay-Bobrovniczky și Bratislav Gasic. La această alianță se va alătura și partea sârbească din Bosnia și Herțegovina, condusă de Milorad Dodik.

Această serie de mișcări strategice a fost determinată de alianța Kosovo, care nu este recunoscută de Belgrad, cu Croația și Albania, tradiționali adversari ai sârbi. „Este extrem de îngrijorător că această alianță militară a fost creată fără consultarea autorităților de la Belgrad”, a criticat Ministerul sârbe de Externe această nouă colaborare între croați, kosovari și albanezi.

Tratatul ar avea ca scop izolarea Serbiei și stabilirea de „structuri paramilitare” în Kosovo, conform șefului diplomației din Serbia. DW a analizat detaliat ce prevede, de fapt, înțelegerea dintre aceste state. Astfel, aflăm că tratatul semnat la Tirana pe 18 martie include o cooperare în domeniul politicii de securitate a UE.

Pe scurt, va fi întărită colaborarea între industriile de armament din aceste țări, precum și formarea soldaților și ofițerilor superiori. Desigur, se vor desfășura și exerciții militare comune. Premierul croat, Andrej Plenkovic, a afirmat că alianța „nu are niciun fel de caracter agresiv”.

Riscurile unui conflict în Balcani sunt reduse, consideră experții în securitate.
Cu toate acestea, ministrul croat al apărării, Ivan Anusic, a adăugat combustibil la foc cu o replică controversată: „Au trecut demult vremurile când Croația trebuia să ceară permisiunea de la Belgrad pentru a acționa, iar asta nu se va mai întâmpla niciodată”. Ziarul din Zagreb, Jutarnji list, a relatat că președintele sârbo, Aleksandar Vucic, ar fi avut o „cădere nervoasă” după ce a aflat despre noua alianță.

În ceea ce privește alianța dintre Serbia și Ungaria, ar putea fi doar un simplu foc de paie. Politicianul de opoziție sârbe Petar Boskovic a declarat pentru ziarul critic din Belgrad Danas: „Este doar un alt truc de marketing al lui Vucic”. De asemenea, expertul militar sârbe, Aleksandar Radic, a afirmat că „nu există niciun element al unei alianțe militare”.

Spre surprinderea multora, privirile sunt îndreptate cu îngrijorare către Balcani, mai ales că numeroase țări din zonă reintroduc serviciul militar obligatoriu și au început o cursă de reîntărire a armamentului. Totuși, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că situația din Balcani nu este critică. „Există șanse mici ca un război adevărat să izbucnească”, afirmă și Vuk Vukasanovic de la Belgrade Centre for Security Policy.

 

Licențiat al FJSC în 2014, am colaborat cu diverse publicații de renume din România.