13.5 C
Iași
marți, aprilie 15, 2025

Ciolacu: „Nu vreau ca Nicușor Dan să devină președinte, nu vreau să fiu nevoit să port fustă.” Răspunsul Asociației Accept: „Misoginie și fragilitate masculină”

Must Read

Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la un eveniment desfășurat în Piatra Neamţ, că nu ar dori ca Nicuşor Dan să devină preşedintele României, deoarece “nu vrea să poarte fustă”. În replică, candidatul independent a afirmat că Marcel Ciolacu va avea libertatea de a se îmbrăca cum dorește, însă nu va mai fi premierul României.

Asociația Accept, care militează pentru drepturile persoanelor LGBTQIA+, a reacționat la comentariul lui Marcel Ciolacu potrivit căruia speră să nu fie obligat să poarte fustă dacă Nicuşor Dan ajunge la Cotroceni. Aceasta a generat un schimb de replici cu Nicuşor Dan, afirmând că, atunci când o “fustă” devine o amenințare națională, nu discutăm despre politică, ci despre misoginie și fragilitate masculină. “A fi ‘bărbat’ nu înseamnă să-ți fie frică de fuste sau de femei care poartă pantaloni. De asemenea, ocuparea funcției de premier sau a altor poziții în stat nu necesită mascarea prejudecăților prin umor politic neinspirat”, a subliniat asociația.

Asociația Accept: Când o “fustă” devine amenințare națională, știm că nu vorbim despre politică

“Atunci când o ‘fustă’ devine o amenințare națională, știm că discuția nu se referă la politică, ci la misoginie și fragilitate masculină. Declarația premierului Marcel Ciolacu – care se teme că s-ar putea să fie obligat să poarte fustă – nu este doar o afirmație ridicolă sau o glumă neinspirată. Este un simptom al unei probleme profunde: fragilitatea masculină se simte amenințată de orice simbol feminin, de orice formă de vulnerabilitate, de orice abatere de la ‘normă’.”

Aceleași trăsături de fragilitate masculină apar și în declarațiile anterioare ale domnului Ciolacu, când afirma că are prieteni gay și că nu are “nicio reținere” față de ei, dar că România “nu este pregătită” pentru recunoașterea legală a cuplurilor de același sex – subliniind că aceasta nu este o prioritate pentru el. Acum avansează mai departe: de la „am prieteni gay, dar nu le dau drepturi” la „mi-e frică să nu ajung să port fustă”. Acesta nu este un progres, ci o regresie”, scriu reprezentanții Accept pe Facebook.

Ei evidențiază că fragilitatea masculină nu se rezumă doar la “teama” de a purta fustă, ci este o formă de putere nesigură care se manifestă prin misoginie – dispreț față de tot ceea ce este perceput ca feminin.

Absolvent al FJSC în anul 2014, am scris pentru mai multe publicații de renume din România.