10.3 C
Iași
joi, aprilie 17, 2025

Se schimbă vârsta de pensionare! Cine va ieși mai târziu la pensie?

Must Read

Regulile de pensionare pentru magistrați sunt pe cale să se schimbe, conform unui nou proiect legislativ ce va fi supus dezbaterii de urgență în Parlament.

Proiectul propune ca judecătorii, procurorii și alți angajați cu funcții de jurisdicție specială să se poată pensiona la împlinirea a minimum 25 de ani de vechime în aceste funcții, cu condiția să aibă cel puțin 48 de ani. Totuși, vârsta minimă de pensionare va crește treptat, conform unui calendar stabilit în Anexa 3 din Legea nr. 303/2022.

Se va implementa o creștere graduală a vârstei standard de pensionare
Modificările fac parte dintr-un proiect de lege anunțat de Crin Antonescu, candidatul susținut de alianța PSD-PNL-UDMR pentru alegerile prezidențiale. Actul normativ urmărește modificarea mai multor legi existente, inclusiv Legea nr. 282/2023 și Codul fiscal. Proiectul include modificări semnificative în titlul și conținutul articolului IV din lege, care va deveni:

„Începând cu data de 1 ianuarie 2026, prin derogare de la prevederile art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2022, cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică menționat la art. 221 alin. (1) din aceeași lege se pot pensiona și au dreptul la pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiția de vechime de minimum 25 de ani realizată exclusiv în aceste funcții, precum și condiția de vârstă de cel puțin 48 de ani. Această vârstă de pensionare va crește conform Anexei nr. 3 din Legea nr. 303/2022, cu modificările și completările aduse prin prezenta lege. La calculul acestei vechimi se aplică corespunzător prevederile art. II.”

Modificări semnificative vor fi incluse și în Legea nr. 303/2022 referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor. Aceasta va cuprinde un nou alineat, 11, la articolul 211, care va stipula:

„Vârsta de 65 de ani va fi atinsă prin creșterea vârstei standard de pensionare conform eșalonării prevăzute în Anexa nr. 3.”

De asemenea, alineatele (1) și (4) din același articol vor suferi modificări complete. Conform noilor reglementări:

„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică menționat la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puțin 25 de ani realizată exclusiv în aceste funcții, se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor din ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate depăși 100% din venitul net obținut în ultima lună de activitate înainte de pensionare.”

Referitor la cei care se retrag din funcție dar continuă să lucreze în alte domenii, articolul 211 alineatul (4) menționează:

„Persoanele care au o vechime de cel puțin 25 de ani numai în funcțiile enumerate la alin. (1) se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare conform sistemului public de pensii și pot beneficia de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupație. În acest caz, pensia de serviciu este egală cu 65% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor brute lunare și sporurile din ultimele 48 de luni de activitate înainte de eliberarea din funcție, raportată la un judecător sau procuror activ, în condiții identice de funcție, vechime și grad profesional. Acest tip de pensie de serviciu se acordă doar persoanelor care au fost eliberate din funcție din motive neimputabile lor. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net aferent venitului brut din ultima lună de activitate înainte de eliberare, comparabil cu judecătorii sau procurorii activi, în condiții similare de funcție, vechime și grad profesional. Prevederile alin. (3) se aplică, de asemenea, și persoanelor menționate în acest alineat.”

O noutate adusă de proiectul de lege este includerea unei anexe suplimentare, Anexa nr. 3, care reglementează modul în care va crește treptat vârsta standard de pensionare până la 65 de ani. Această modificare se va aplica și personalului auxiliar de specialitate din instanțe și parchete, conform modificărilor propuse pentru Legea nr. 567/2004.

Regulile de pensionare se vor modifica și pentru grefieri și tehnicieni criminaliști
Potrivit noului text legal, articolul 68/5, alineatul (1) din Legea nr. 567/2004 va fi formulat astfel:

„ART. 68/5 – (1) Personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, cu o vechime de cel puțin 25 de ani în specialitate, va beneficia de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare conform eșalonării descrise în anexa care face parte integrantă din prezenta lege, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor brute lunare, inclusiv sporurile permanente, din ultimele 48 de luni consecutive de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate depăși 100% din venitul net obținut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.”

Acelasi articol va suferi modificări și la alineatul (7) pentru a permite pensionarea și persoanelor care, deși au lucrat în aceste funcții timp de 25 de ani, încheie cariera activând în alte domenii:

„(7) Persoanele care îndeplinesc condițiile de vârstă și vechime prevăzute la alin. (1) doar în funcția de personal auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor, personal de specialitate criminalistică și personal auxiliar de specialitate criminalistică, precum și tehnicienii criminaliști din cadrul parchetelor, vor beneficia de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au avut sau au o altă ocupatie. În acest caz, cuantumul pensiei de serviciu va fi de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor brute lunare, incluzând sporurile permanente din ultimele 48 de luni consecutive de activitate, realizate de personalul auxiliar de specialitate în condiții identice de funcție, vechime, grad sau treaptă și nivel al instanței ori parchetului. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net aferent din ultima lună de activitate înainte de data eliberării din funcție.”

Aceleași reguli se aplică și personalului din Curtea Constituțională. Conform modificării articolului 29, alineatul (2) din Legea nr. 361/2023:

„(2) Magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat acestora, cu o vechime de cel puțin 25 de ani realizată exclusiv în aceste funcții, se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani și pot beneficia de pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de pensionare. Această vârstă de pensionare va crește conform Anexei nr. 3 din Legea nr. 303/2022, cu modificările și completările aduse prin prezenta lege. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate depăși 100% din venitul net obținut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Prevederile art. 211 și 213 din Legea nr. 303/2022, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv dispozițiile tranzitorii ale art. II – V din Legea nr. 282/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu se vor aplica corespunzător.”

În concluzie, pentru a implementa aceste schimbări legislative, normele metodologice existente vor fi actualizate la propunerea instituțiilor implicate, conform detaliilor din articolul V al proiectului de lege.

Absolvent al FJSC în anul 2014, am scris pentru diverse publicații renumite din România