Veștile sunt nefavorabile pentru românii care intenționează să iasă la pensie în acesta an. Ilie Bolojan, președintele interimar al României, a declarat că dorește să elimine privilegiul unei categorii de români de a se pensiona mai devreme decât ceilalți. Detalii mai jos: Calculator vârstă pensionare. Verifică în tabel la ce vârstă poți ieși la pensionare (femei și bărbați)
Veștile sunt nefavorabile pentru românii care intenționează să iasă la pensie în acesta an. Ilie Bolojan, președintele interimar al României, a declarat că dorește să elimine privilegiul unei categorii de români de a se pensiona mai devreme decât ceilalți. Detalii mai jos: Calculator vârstă pensionare. Verifică în tabel la ce vârstă poți ieși la pensionare (femei și bărbați)
Se introduce o modificare în legea pensiilor. Ilie Bolojan, președintele interimar al României, aduce vești nefavorabile pentru unii români. Este posibil ca vârsta de pensionare să fie ajustată.
Se introduce o modificare în legea pensiilor. Există persoane care nu se vor mai putea pensiona în acest an.
Președintele interimar al României vrea să elimine avantajul acordat magistraților de a ieși la pensie la 47 sau 50 de ani. Bolojan consideră că această vârstă corespunde momentului de maturitate profesională.
„Fără un impact populist, am declarat de anul trecut: nu ne mai putem permite ca magistrații să se pensioneze la 47 sau 50 de ani, când au atins maturitatea în carieră și pot să valorifice această experiență în sectorul public.”
„Nu este doar o chestiune legată de justificate nivelurile pensiilor în raport cu anii de muncă, ci și o problemă de calitate și de încredere în sistemul de justiție. Cu siguranță, sentințele de calitate și predictibile, care respectă cazul – obținerea unor decizii concordante la instanțe diferite – se traduce într-o mai bună predictibilitate și va reduce semnificativ numărul proceselor”, a declarat Bolojan în cadrul podcastului „Friendly Fire”, conform Agerpres.
Președintele interimar a subliniat că „este diferit să lucrezi la valoarea pensiei și să te ocupi de vârsta de pensionare”.
Reamintim că cei din coaliția de guvernare au propus în Parlament un proiect de lege care preconizează ca vârsta de pensionare pentru magistrați să fie de 65 de ani.
În acest moment, pensiile speciale ale magistraților reprezintă 80% din salariile pe ultimele 48 de luni. Aceasta se va modifica conform proiectului de lege care va fi prezentat chiar mâine.
Pensionarilor speciali din domeniul militar li se calculează pensia pe baza a 65% din media salariilor ultimele 12 luni. De asemenea, pensionarii speciali din magistratură vor adera acestui procent.
Astfel, pensionarii speciali din magistratură vor avea pensia calculată la 60% din media ultimelor 48 de luni. De exemplu, un judecător de tribunal cu un salariu de 22.500 lei va pierde aproximativ 3.500 lei.
Calculator vârstă pensionare
Vârsta de pensionare a fost un subiect de dezbatere intensă în România, similar altor țări, fiind influențată de fapte demografice, economice și politice. Tendințele demografice, incluzând creșterea speranței de viață și căderea ratelor natalității, au provocat presiuni asupra sistemelor de pensii, determinând guvernele să reexamineze vârsta la care cetățenii pot ieși la pensie. Mai jos este un calculator al vârstei de pensionare.
Recent, România a implementat mai multe reforme în sistemul de pensii. Până la modificările recente, vârsta standard de pensionare pentru femei era de 60 de ani, iar pentru bărbați de 65 de ani. Însă, pentru a asigura sustenabilitatea în timp a sistemului de pensii, vârsta de pensionare a fost ajustată treptat.
Reforma pensiilor preconizează o creștere treptată a vârstei de pensionare. Astfel, pentru femei, aceasta va crește la 63 de ani până în 2030. Pentru bărbați, vârsta va rămâne la 65 de ani. Aceste modificări sunt menite să reflecte realitățile demografice curente și să asigure că sistemul de pensii rămâne fezabil financiar.
Potrivit noii legi a pensiilor, vârsta standard este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
Noua propunere legislativă prevede că mamele vor putea ieși mai devreme la pensie, incluzând bonificații pentru femeile care au născut/adoptat și crescut copii până la 16 ani.
Astfel, pentru mame, reducerea vârstei de pensionare va depinde de numărul de copii:
femeile cu un singur copil se vor putea pensiona cu șase luni mai devreme;
femeile cu doi copii se vor putea pensiona cu un an mai devreme;
femeile cu trei copii se vor putea pensiona cu un an și șase luni mai devreme;
femeile cu patru copii se vor putea pensiona cu doi ani mai devreme;
femeile cu cinci copii se vor putea pensiona cu doi ani și șase luni mai devreme;
femeile cu șase copii se vor putea pensiona cu trei ani mai devreme;
femeile cu șapte sau mai mulți copii se vor putea pensiona cu trei ani și șase luni mai devreme;
Modificări semnificative în noua Lege a Pensiilor
Noua Lege a pensiilor a intrat în dezbatere la Camera Deputaților. Au fost deja introduse unele modificări esențiale care vor fi supuse aprobării. Votul la Camera Deputaților este decisiv pentru noua lege a pensiilor. Alba24 a consultat documentul cu propunerile de modificare.
Noua lege a pensiilor se bazează pe principiul solidarității și al contribuției, iar persoanele cu un stagiu de cotizare de peste 25 de ani vor beneficia de bonusuri la pensie.
De asemenea, cei care au contribuit mai mult de 35 de ani vor putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare. Noua lege include un capitol care prevede și mamele cu mulți copii, care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare.
Vârstele standard de pensionare conform noii Legi a Pensiilor
În conformitate cu noua lege a pensiilor, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Aceasta se va atinge prin creșterea vârstei standard de pensionare, conform programării stabilite în tabelul de la sfârșitul articolului.
(2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestui stagiu se va realiza prin creșterea stagiului total de cotizare, conform programării stabilite în tabelul de la sfârșitul articolului.
.