Cristian Tudor Popescu (CTP) îl critică dur pe Nicușor Dan și declară că nu îl va vota la alegerile prezidențiale din mai 2025.
Decizia sa a fost luată în urma unei analize a profilurilor psihologice ale candidaților, considerând că primarul Capitalei are un caracter „întunecos și rece”.
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a specificat că nu intenționează să îl voteze pe Nicușor Dan, contrar așteptărilor multora, deoarece îl consideră nepregătit să îl confrunte pe George Simion în finala prezidențială.
CTP nu îl sprijină pe Nicușor Dan, pe care îl percepe ca fiind „întunecos și rece”
CTP a menționat că alegerea sa între candidații care ar putea să îl înfrunte pe George Simion în turul doi se rezumă la Crin Antonescu și Nicușor Dan. Așadar, publicistul va alege pe Crin Antonescu, afirmând că în primarul Capitalei există „ceva întunecos și rece”.
„Alegerile din 4 Mai și 18 Mai vor decurge conform planificării. Iar eu, subsemnatul, am decis deja cu cine voi vota în primul tur. Am între Nicușor Dan și Crin Antonescu. Consider că cel care are cea mai mare șansă de a-l înfrunta pe candidatul românilor MîRGA este Crin Antonescu.
În plus, Antonescu, cu toate calitățile și defectele sale, este autentic, fără rest. În Nicușor Dan, simt că există un aspect întunecos și rece, pe care încearcă constant să îl ascundă. Să nu mai zic că, înainte de a se confrunta cu derbedeii anti-UE, anti-România și anti-Republica Moldova, care vor să le taie toate ajutoarele, primarul Capitalei trebuie să facă față disputelor cu Lasconi și o parte din USR.
Votez Crin Antonescu”, afirmă CTP.
Cristian Tudor Popescu, despre delegația americană sosită în România
CTP susține că vizita delegației din SUA nu are ca scop punerea la îndoială a validității alegerilor, ci se încadrează în vizitele obișnuite. De asemenea, scriitorul menționează că nu a existat o poziție oficială din partea SUA referitoare la alegerile din România, ci doar „vorbe aruncate”.
Mai mult, gazetarul aduce o nouă informație. El afirmă că, pentru ca alegerile să fie recunoscute, acestea trebuie să aibă loc mai întâi.
„Mă întreabă cetățenii: e adevărat că vin americanii să nu recunoască alegerile?
Încerc să răspund cât mai calm și aplicat la această întrebare supărătoare. Delegația Congresului american nu vine în România în mod excepțional, ci este o vizită, cum se spune în engleză, „on a regular basis”. Cu siguranță nu se restrânge doar la susținătorii lui Trump, de vreme ce 4 sunt democrați și 4 republicani.
În legătură cu anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut, SUA nu au exprimat o poziție oficială – au fost doar comentarii făcute de Vance și Musk pentru a ataca UE folosindu-se de România. Au trecut 4 luni de atunci, astfel că nu se mai poate face nicio acțiune din partea Washingtonului.
În ce privește situația, americanii pot discuta cu cei responsabili din România, dacă au timp și dorință, în cadrul unor discuții informale, fără urmări politice oficiale. Asta presupunând că nu au bunul simț să evita subiectul respectării democrației, având în vedere că se află în fața unui președinte care incită la răsturnarea rezultatului alegerilor prin forță, un condamnat penal care acum încearcă să modifice Constituția SUA pentru a obține un al treilea mandat.
Iar pentru ca Statele Unite să nu recunoască alegerile din mai din România, ar fi o absurditate. Ca să fie recunoscute sau nu, niște alegeri trebuie întâi să aibă loc! Cum ar fi ca ACUM Casa Albă să le declare invalide?! O astfel de decizie se ia pe baza unui raport realizat de observatorii americani la finalul procesului electoral. Desigur, delegațiile din SUA pot face un schimb de experiență constructiv cu autoritățile române pentru a se asigura că atât campania electorală, cât și alegerile sunt libere și corecte.”, a transmis CTP.
Practically, după alegeri nu se va schimba nimic, ci cel mult se vor discuta aspecte precum vizele și tarifele, în funcție de negocierile ce vor avea loc.
„În privința vizelor și tarifelor, echipa de la Washington poate explora ce anume ar putea oferi România pentru a-i stârni interesul marelui bișnițar de la Casa Albă.
Deci, în urma acestei întâlniri, nu se va întâmpla nimic. Dar impresia pe care președintele, premierul și Parlamentul României o vor lăsa oaspeților nu trebuie subestimată”, mai adaugă CTP.