14.3 C
Iași
sâmbătă, aprilie 19, 2025

Investigație la Spitalul Sf. Spiridon din Iași, după decesele a doi medici rezidenți de 28 și 31 de ani: „Medicul de 28 de ani avusese contact cu o persoană infectată cu tuberculoză”

Must Read

Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă pentru a determina dacă există o relație între decesele celor doi medici rezidenți, de 28 și 31 de ani, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Spiridon din Iași. De asemenea, se investighează dacă condițiile de muncă din spital ar fi putut afecta negativ sănătatea celor două cadre medicale.

Cadrele medicale de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Spiridon din Iași sunt profund afectate după ce doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, în vârstă de 28 și 31 de ani, au murit în decurs de aproximativ două săptămâni.

Investigație la Spitalul Sf. Spiridon din Iași, după decesele celor doi medici rezidenți

Ministerul Sănătății a cerut să se facă o anchetă pentru a verifica dacă decesele celor doi medici rezidenți au vreo legătură și dacă mediul de muncă din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iași a avut un impact negativ asupra sănătății acestora.

Pe 28 martie, George Ștefan Tilă, medic rezident de 31 de ani, a decedat în timp ce se afla acasă. Era originar din Bârlad, județul Vaslui, și se afla în ultimul an al rezidențiatului. Medic rezident în anul V, acesta urma să efectueze gărzi la secția de Medicină internă de la Spitalul ‘Elena Beldiman’ începând cu luna martie. A murit la scurt timp după prima gardă.

Ulterior, pe 13 aprilie, la doar două săptămâni distanță, Emanuel Mirel Luca, un alt medic rezident de la Institutul de Gastroenterologie, a fost găsit decedat în apartamentul său. Tânărul de 28 de ani a murit în timp ce încerca să deschidă geamul, iar inițial s-a crezut că ar fi fost vorba despre un infarct; totuși, autopsia a relevat leziuni pulmonare.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Sf Spiridon din Iași, prof.univ.dr Diana Cimpoeșu, a menționat că medicii legiști și poliția vor stabili dacă între decesele celor doi medici rezidenți există o cauzalitate comună.

„Duminică am fost apelați prin serviciul 112, iar un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă SMURD l-a găsit pe tânărul de 28 de ani deja decedat. Nu erau indicații de resuscitare. Cauzele morții vor fi stabilite de Medicina Legală și Poliție.

Din informațiile primite de la colegii de la Spitalul de Pneumoftiziologie, se știa că tânărul urma un tratament preventiv pentru tuberculoză, având contact cu o persoană infectată. Acesta era în evidența spitalului respectiv din începutul anului. Dacă există o legătură de cauzalitate, aceasta va fi stabilită de medicina legală și de ancheta poliției”, a declarat, pentru AGERPRES, prof.univ.dr Diana Cimpoeșu.

Prof.univ.dr Anca Trifan: „Este inacceptabil serviciul la Gastroenterologie”
Prof.univ.dr Anca Trifan, șef de clinică la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, a afirmat că va efectua o analiză pentru a identifica modalități de îmbunătățire a condițiilor de muncă pentru medicii rezidenți.

Conform acesteia, în cadrul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie activează 40 de medici primari și specialiști, precum și 100 de medici rezidenți.

„Înlănțuirea acestor evenimente (decese – n.r.) este surprinzătoare, incredibilă. Vom realiza o analiză, deși nu știu dacă poate fi considerată anchetă, pentru a vedea ce se poate îmbunătăți în cazurile în care cineva simte că este suprasolicitat. Este o clinică care are aproximativ 100 de (medici – n.r.) rezidenți la 125 de paturi. Așadar, avem practic un rezident pentru fiecare pat.

Este o volumetrie imensă de muncă nu doar pentru rezident, ci și pentru medici specialiști sau primari, cât și pentru cadrele universitare, care pe lângă pacienți au și studenți. În Gastroenterologie, serviciul este extrem de greu.

Mulți dintre aceștia părăsesc specialitatea, la finalul anului I sau II. Rareori rămân unul sau doi din fiecare generație. Când nu reușești să îndeplinești cerințele, când presiunea devine insuportabilă, trebuie să ieși din specialitate. Mortalitatea este un aspect extrem de grav; mulți dintre pacienti sunt în faze terminale, decesele sunt frecvente. Nu este deloc simplu“, a adăugat dr. Anca Trifan pentru agerpres.ro.

Epidemie de infecții respiratorii virale și gărzi de 34 de ore în cadrul institutului
Conform presei locale, tânărul rezident, precum și unii colegi de la secție, au experimentat episoade de infecții respiratorii virale, inclusiv gripă și COVID-19, uneori chiar simultan. De asemenea, printre angajați au fost confirmate mai multe teste pozitive pentru virusuri respiratorii, deși majoritatea cazurilor au fost ușoare.

Mulți angajați au continuat să se prezinte la muncă, în ciuda stării lor de sănătate, încercând să-și protejeze colegii. Cu toate acestea, leziunile pulmonare identificate ulterior la autopsie pot fi corelate cu urmele lăsate de infecțiile severe.

Pe rețelele sociale, unii medici rezidenți din cadrul institutului s-au plâns, sub anonimat, că sunt supuși unui program de muncă extrem de solicitant. Multe dintre sarcinile care ar fi trebuit să fie îndeplinite de referenți medicali sau personal auxiliar le-ar fi fost transferate, în schimb, lor.

„După o anumită oră, brancardierii nu mai sunt la spital, iar toate transporturile de pacienți la CT (inclusiv urcatul dealului de la Spiridon cu tărgi) sau transferurile la alte specializări sunt efectuate de rezidenți. La ambulatoriul de Gastroenterologie, unde sunt peste 100 de pacienți pe zi, tot rezidenții se ocupă de avize, analize și de gestionarea pacienților internați. Asistentele adesea țipă la rezidenți sau critică cererile pentru sarcini elementare, cum ar fi solicitarea unui brancardier pentru a transfera un pacient la o examinare. Gărzi de 24 de ore urmate de programul normal sunt o normă, ceea ce înseamnă că ești obligat să stai 32-34 de ore treaz și să performezi constant la același nivel“, se arată într-una dintre plângeri.

.