34.4 C
Iași
marți, iulie 8, 2025

Coșmarul de la Iași continuă: un al treilea angajat găsit decedat la Spitalul Sf. Spiridon. Ce informații au apărut?

Must Read

Un bărbat de 54 de ani a suferit un infarct și a decedat la scurt timp după ce a terminat tura la spitalul Sf. Spiridon din Iași, acolo unde, cu două săptămâni în urmă, doi tineri rezidenți au murit.

Bărbatul, care lucra ca brancardier în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sf. Spiridon din Iași, a decedat în noaptea de luni spre marți, conform Observator.

Deși conducerea spitalului susține că decesele nu sunt legate de suprasolicitare, Ministerul Sănătății a demarat o anchetă.

„Rămâne să vedem dacă există o legătură între modul în care și-au desfășurat activitatea, o posibilă suprasolicitare și această evoluție tragică”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Incidentul survine după alte două decese suspecte în rândul personalului aceluiași spital. George Ștefan Tilă, rezident în ultimul an la secția de gastroenterologie, a murit pe 28 martie, la doar 31 de ani, având probleme de sănătate mai vechi.

Apoi, pe 13 aprilie, un alt medic rezident, Emanuel Mirel Luca, în vârstă de 28 de ani, a fost găsit decedat în apartamentul său. Deși inițial s-a speculat un infarct, surse medicale au indicat că primele rezultate ale autopsiei au dezvăluit leziuni pulmonare ce ar putea fi cauzate de infecții respiratorii.

Conform presei locale, atât cei doi tineri, cât și colegii lor din secție s-au confruntat în ultimele luni atât cu gripă, cât și cu COVID-19, posibil chiar simultan.

Apare o nouă perspectivă asupra cazului celor trei medici decedați în condiții suspecte la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Aceștia sunt doi medici rezidenți: George Tilă (31 de ani), medicul Emanuel-Mirel Luca și un brancardier de 54 de ani. Ancheta este în continuare activă, iar interogațiile se adâncesc.

Toate cele trei cadre medicale au decedat într-un interval scurt de doar două săptămâni. Medicul Ștefan Tilă (31 de ani), originar din Bârlad, județul Vaslui, a încetat din viață pe 28 martie 2025. Primele informații sugerează că tânărul suferea de o boală autoimună.

Pe 13 aprilie 2025, medicul rezident Emanuel Mirel Luca (28 de ani), coleg cu prima victimă, a fost găsit decedat de sora sa în locuința sa din județul Botoșani. Deși se afla sub tratament, se pare că afecțiunea pentru care lua medicamente nu era suficient de gravă pentru a-i provoca moartea. În perioada anterioară decesului, tânărul a fost infectat cu COVID-19 și gripă.

Ultimul deces a avut loc în noaptea de luni spre marți, când brancardierul de 54 de ani se afla în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sf. Spiridon. Bărbatul nu era cunoscut cu probleme medicale și nu fusese diagnosticat cu vreo boală cronică. Autoritățile de medicină legală vor trebui să determine dacă există o legătură comună între cele două decese.

În paralel, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a solicitat marți să se stabilească dacă există o legătură între aceste decese. Ministrul a subliniat că este posibil ca suprasolicitarea celor doi medici rezidenți de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași să fie un factor relevant.

„Acum, cei de la medicină legală vor trebui să determine o eventuală legătură de cauzalitate între decese. Știm că pentru primul rezident, cel de 31 de ani, rezultatele preliminare au fost deja transmise anchetatorilor. Urmează să primim analizele de laborator și pentru tânărul de 28 de ani, care a fost găsit decedat în locuința sa la sfârșitul săptămânii trecute.

În esență, avem o anchetă complexă în desfășurare, deoarece s-au făcut publice numeroase mesaje care indică faptul că rezidenții de la Gastroenterologie de la Sf. Spiridon sunt suprasolicitați, fiind nevoiți să efectueze gărzi de 24 de ore, urmate de programul de muncă obișnuit, ceea ce îi face să ajungă la sesizări de 32 – 36 de ore fără somn, timp în care trebuie să își îndeplinească sarcinile. De asemenea, colegii lor au menționat că volumul de muncă este atât de mare încât nu există suficiente asistente sau brancardieri, iar toate responsabilitățile sunt împovărate asupra rezidenților. Secția are aproximativ 108 rezidenți și, în total, 125 de paturi. (…)”, a afirmat Paul Ciurari, corespondent Antena 3 CNN.

Absolvent al FJSC în anul 2014, am colaborat cu mai multe publicații de renume din România.