Joia Mare, cunoscută și sub numele de Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc ouă, despre care se spune că vor rămâne proaspete pe parcursul întregului an.
Conform tradiției populare, ouăle vopsite în Joia Mare și consumate de Paște oferă protecție împotriva suferințelor și necazurilor, iar coaja acestora, îngropată în pământul pășunilor, protejează animalele de deochi și de nenorociri.
De asemenea, ouăle se vopsesc și la Înălțarea Domnului, care are loc la 40 de zile de la Înviere. Aceasta reprezintă ultima zi din an în care se vopsesc și se împart ouă roșii sau se coace pască.
De ce se vopsesc ouăle în Joia Mare?
Legendele creștine asociază simbolul ouălor roșii cu patimile lui Iisus Hristos. Se spune că Maica Domnului, venind să-și vadă Fiul răstignit, a adus cu ea ouă într-un coș, pe care l-a lăsat sub cruce, iar acestea s-au înroșit cu sângele Domnului. De asemenea, se povestește că, în momentul în care Iisus Hristos a fost lovit cu pietre, acestea s-au transformat în ouă roșii, conform surselor Agerpres.
Tradiții și superstiții în Joia Mare. Ce este interzis să faci azi?
Joia Mare este ziua în care se vopsesc ouăle, care, conform credințelor, nu se strică niciodată în acel an. În biserici, clopotele nu sunt sunate, ci se bate toaca. Creștinii care s-au spovedit se împărtășesc, iar fetele fac un nod pe o sfoară după fiecare evanghelie citită în timpul slujbei, pe care o pun apoi sub pernă pentru a-și visa alesul.
În satele din Moldova se organizează „Focul morților” pentru a alunga spiritele rele și a încălzi sufletele celor dragi care au decedat.
Joia Patimilor este dedicată amintirii a patru evenimente importante din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, pentru a exemplifica smerenia, Cina cea de Taină, unde Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin trădarea Lui.
În Joia Mare, se consideră că este interzis să dormi în timpul zilei, deoarece s-ar putea să ne lenevim pe parcursul întregului an. Femeile nu au voie să spele rufe, deoarece apa murdară de la spălat ar putea ajunge la morți în locul pomană. Totodată, nu se fac parastase în această zi sub nicio formă.