Anularea alegerilor prezidențiale din decembrie 2024 a surprins pe toată lumea, iar acest subiect continuă să fie intens discutat, chiar și la cinci luni distanță. Marți, în cadrul discuțiilor cu Ilie Bolojan, reprezentanții delegației americane au solicitat clarificări cu privire la anularea alegerilor din decembrie. Potrivit surselor politice, președintele interimar a oferit explicații, iar la final, delegația a părăsit întâlnirea mulțumită de răspunsuri, fără îngrijorări legate de alegerile din mai.
În contextul alegerilor din 2024, România a optat pentru anularea procesului electoral din cauza unor neconcordanțe administrative și procedurale. Această decizie a generat îngrijorări, atât în rândul cetățenilor, cât și al oficialilor internaționali care au cerut detalii despre motivele anulării. Deși decizia a fost complet neașteptată la acel moment, acum autoritățile române garantează integritatea alegerilor viitoare, menținând calendarul electoral stabilit pentru luna mai 2025.
Cum a justificat Ilie Bolojan anularea alegerilor din 2024 în fața reprezentanților Congresului american
Potrivit surselor politice, reprezentanții Congresului american prezenți marți la București s-au declarat „mulțumiți” de explicațiile autorităților române referitoare la anularea alegerilor prezidențiale din 2024. Mai mult, parlamentarii americani nu au exprimat îngrijorări legate de posibile probleme pentru alegerile din luna mai, conform Agerpres, ceea ce sugerează că desfășurarea acestora va avea loc în condiții optime.
Cum a decurs discuția dintre reprezentanții Congresului american și autoritățile române
Convorbirea dintre reprezentanții Congresului american și autoritățile române a fost descrisă de sursele citate ca fiind „extrem de bună și prietenoasă, dincolo de diplomația clasică”. Delegația americană, formată din opt membri, s-a prezentat cu o atitudine caldă și deschisă, exprimând apreciere pentru clarificările oferite de președintele României cu privire la anularea alegerilor din 2024. În cele din urmă, oficialii americani au asigurat că politica strategică militară a SUA față de România rămâne „neschimbată”, conform surselor Agerpres.
Oficialii americani au afirmat că vor continuarea și întărirea parteneriatului dintre SUA și România
Oficialii americani prezenți la discuțiile de marți cu președintele României au transmis dorința de a continua și întări parteneriatul strategic dintre SUA și România. Potrivit surselor politice, aceștia au subliniat importanța consolidării relațiilor bilaterale, în special prin sprijinul pentru includerea României în Programul Visa Waiver, care ar permite cetățenilor români să călătorească în SUA fără viză.
„Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată, fără a exista îngrijorări privind o retragere a trupelor americane din România”, a comunicat partea română la finalul discuției de la Cotroceni.
Pe de altă parte, șeful delegației SUA a declarat jurnaliștilor, când a fost întrebat despre acest subiect: „Nu știu exact, cred că totul este reevaluat acum. Mandatul președintelui a început abia acum două luni (n. red.: Donald Trump). Suntem foarte optimiști în legătură cu relația noastră. Discutăm despre aceste probleme, ne uităm la ele și vom reveni cu detalii”.
Referitor la situația din Ucraina, congresmanii americani au apreciat poziția constantă a României și au subliniat înțelegerea față de sensibilitățile specifice Flancului estic al NATO. Oficialii americani au reafirmat angajamentul SUA față de securitatea și stabilitatea regiunii, evidențiind importanța solidarității în fața provocărilor externe.
Discuțiile nu s-au încheiat, deoarece delegația americană va continua întâlnirile cu premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria, la ora 16:00. De asemenea, congresmenii americani se vor întâlni cu parlamentari români pentru a discuta subiecte de interes comun și despre viitorul relațiilor dintre cele două țări.