14.2 C
Iași
sâmbătă, aprilie 19, 2025

Ilie Bolojan anunță măsuri dure împotriva guvernului: Decizie surpriză!

Must Read

Președintele interimar Ilie Bolojan a înaintat Parlamentului României solicitarea oficială pentru reexaminarea Legii de modificare și completare a Legii energiei electrice și a gazelor naturale.

Președintele interimar Ilie Bolojan a adresat Parlamentului, pentru reexaminare, actul normativ ce vizează modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. Această lege se referă la contractele de concesiune a serviciului public de distribuție a gazelor naturale.

Actul normativ are scopul de a modifica articolul 104 din Legea energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, prin adăugarea a opt noi alineate. Printre acestea se preconizează încetarea de drept a contractului de concesiune, în cazul în care, în termen de un an de la semnarea acestuia, nu au fost obținute autorizațiile sau licențele prevăzute de legislația în vigoare.

Referitor la expunerea de motive, se consideră necesară o intervenție legislativă urgentă pentru a crea un cadru legal care să sprijine unitățile administrativ-teritoriale în promovarea obiectivelor de investiții prin Programul național de investiții „Anghel Saligny”, astfel încât să se garanteze accesul la servicii esențiale pentru întreaga populație, să se îmbunătățească calitatea vieții și să se evite riscul de depopulare în comunitățile defavorizate.

Președintele subliniază în cererea de reexaminare că acest act normativ reglementează modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor prin introducerea unor măsuri referitoare la contractele de concesiune a serviciului public de distribuție a gazelor naturale.

El menționează că, având în vedere că extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale este o prioritate pentru dezvoltarea localităților, asumate și de Guvern, această intervenție legislativă precizează responsabilitățile și sarcinile concesionarilor serviciilor publice de distribuție a gazelor naturale, „pentru a crea un cadru legislativ care facilitează unităților administrativ-teritoriale promovarea obiectivelor de investiții prin programul „Anghel Saligny”.

Bolojan subliniază că, în forma dezbătută de inițiatori și adoptată tacit de Senat ca primă cameră sesizată, propunerea legislativă introduce noi cazuri de încetare de drept a contractelor de concesiune.

Astfel, „în cazul în care ANRE nu emite autorizația de înființare a sistemului de distribuție a gazelor naturale în termen de un an de la semnarea contractului de concesiune, fie din pasivitatea concedentului sau concesionarului în solicitarea autorizației, fie din motive tehnice sau juridice, contractul de concesiune a serviciului public de distribuție a gazelor naturale se anulează de drept”, afirmă președintele interimar în cererea de reexaminare.

De asemenea, în cazul în care autorizațiile specifice necesare desfășurării activității nu sunt obținute în termen de un an de la semnarea contractului de concesiune, din culpa pasivității sau a lipsei de interes în solicitarea acestora sau din nerespectarea condițiilor legale de autorizare, concesiunea se desființează automat în ziua următoare expirării acestui termen, fără acordul părților, iar constatarea acestei situații va fi realizată de ANRE.