Uniunea Europeană se pregătește să reacționeze cu măsuri severe la tarifele comerciale impuse de SUA, începând cu 2 aprilie, zi pe care fostul președinte Donald Trump a denumit-o „Ziua eliberării”. Bruxelles-ul examinează opțiuni de represalii, care ar putea include restricționarea accesului anumitor bunuri și servicii americane pe piața europeană, conform publicației El País.
Dacă acest conflict comercial se agravează, efectele ar putea fi imprevizibile și se pot extinde la nivel global.
UE Își Declanșează Amenințările Comerciale
În contextul în care SUA își propune să aplice tarife reciproce pentru produsele importate din UE, Comisia Europeană consideră o serie de răspunsuri posibile, inclusiv:
Impunerea unor taxe vamale suplimentare pe bunurile americane, similar cu măsurile adoptate în 2018 și 2021.
Restricționarea accesului unor produse și servicii din SUA pe piața europeană.
Interzicerea participării firmelor americane la licitațiile publice și proiectele finanțate din bugetul UE.
Potrivit unei surse de rang înalt din cadrul Comisiei Europene, nu există „linii roșii” în privința măsurilor de retorsiune pe care UE le-ar putea adopta.
Relațiile Comerciale UE-SUA: O Afacere de Miliarde
Statele Unite și Uniunea Europeană se bucură de una dintre cele mai mari relații comerciale la nivel global, cu schimburi bilaterale ce ating aproximativ 975 de miliarde de dolari anual.
UE exportă semnificativ mai multe bunuri către SUA decât importă, având un excedent comercial de 235 de miliarde de dolari. În schimb, în sectorul serviciilor, SUA au avantajul, cu un excedent de 75,6 miliarde de dolari în 2024.
Dacă SUA vor implementa tarife generale pe 2 aprilie, UE s-ar putea vedea nevoită să răspundă nu doar în sectorul bunurilor, ci și în cel al serviciilor digitale, financiare și de proprietate intelectuală.
Instrumentul Anti-Coerciție: O Pârghie Extremă?
Un posibil atu în acest conflict este instrumentul anti-coerciție, recent aprobat de Bruxelles, care ar permite:
Blocarea importurilor de bunuri și servicii din SUA.
Interzicerea accesului companiilor americane la piețele strategice din UE.
Limitarea investițiilor din SUA în sectoare cheie ale UE.
Până acum, acest mecanism a fost destinat să contracareze presiunile comerciale din partea Chinei, dar ar putea fi utilizat acum împotriva Washingtonului.
Nu toate statele membre ale UE sunt de acord cu o escaladare agresivă în conflictul comercial. Franța, Italia și Irlanda solicită Comisiei Europene mai multă transparență și o analiză detaliată a produselor americane care ar putea fi supuse unor taxe.
Printre măsurile de represalii aflate în discuție se numără o listă de produse emblematice americane, în valoare estimată de 26 de miliarde de dolari, incluzând:
Bourbon.
Jeans Levi’s.
Motociclete Harley-Davidson.
Această listă provine din sancțiunile impuse de UE în anii 2018 și 2021, dar Bruxelles-ul a amânat aplicarea lor, sperând în continuare la o negociere de ultim moment cu Washingtonul.
Trump Amenință cu Tarife de 200%
Donald Trump nu a rămas inactiv la aceste avertismente. Președintele american a amenințat cu introducerea unei taxe de 200% pe băuturile spirtoase și vinurile europene, o măsură care a stârnit îngrijorări în rândul țărilor precum Franța, Italia și Irlanda.
About Florin Tomescu
.