Tradiția îndrăgitului Iepuraș de Paște își are rădăcinile în legendele păgâne, dar a devenit un simbol drag al sărbătorii, aducând cu sine cadouri așteptate de cei mici.
Iepurașul de Paște este o figură mai veche decât creștinismul, simbolizând revenirea primăverii. La început, el era asociat cu zeița Ostara sau Austra (de unde derivă denumirea de Easter pentru Paște în limba engleză). Aceasta era zeița primăverii, luminii, bucuriei și fertilității.
În vechile triburi germanice, ziua dedicată acestei divinități era celebrată la echinocțiul de primăvară, când zilele se încinseseră și lumina creștea. O relatare veche găsită într-o mănăstire din Anglia menționează că luna aprilie era luna zeiței Eostre, sărbătorită de poporul de rând prin veselii și mese îmbelșugate.
O veche legendă din regiunile nordice ale Germaniei spune că odată era o pasăre măiastră cu un cânt minunat, dar care a căzut victimă iernii. Zeița primăverii, Ostara, a găsit-o rănită pe câmp și a reușit să o salveze transformând-o într-o iepuroaică, căreia i-a lăsat puterea de a face ouă. În semn de recunoștință, iepuroaica a dăruit zeiței ouăle sale decorate cu flori și frunze primăvăratice.
Când a apărut iepurașul de Paște în lume
Încă din secolele XIV și XV, catolicismul a adoptat din ce în ce mai multe obiceiuri și tradiții păgâne în Germania, Anglia și Italia. Acesta este și momentul când au început să circule poveștile despre iepurașul care, în mod secret, aduce daruri de Paște pentru copii. În anul 1680, o legendă apărută în Germania vorbește despre un iepuraș care vine în noaptea de Paște și ascunde cadouri și ouă colorate în grădină, urmând ca micuții să le descopere a doua zi.
De-a lungul anilor, obiceiul de a dărui ouă de Paște a fost păstrat, iar inițial acestea erau colorate cu plante, zeamă de ceapă, varză sau sfeclă roșie. În timp, tehnicile de decorare a ouălor de Paște au evoluat, transformând aceste obiecte fragile în veritabile opere de artă.
În ciuda semnificației sale ca zi sfântă pentru creștinătate, multe tradiții și simboluri asociate cu sărbătoarea Paștelui au rădăcini în sărbători păgâne anterioare erei creștine. Astfel, tradiția Iepurașului de Paște are o simbolistică profundă, ce ne leagă de vremuri mitice.
De ce este bine să te îmbraci în haine noi de Paște. De ce românii cumpără haine noi copiilor înainte de Paște
Care este motivul real pentru care este benefic să porți haine noi de Paște? Se spune că oamenii ar trebui să facă acest lucru pentru a semăna cu Hristos.
Mântuitorul ar fi înviat purtând haine noi, albe și curate, iar oamenii ar trebui să se renoveze de Paște. Hainele noi sunt simbolice și reprezintă reînvierea fiecăruia prin abandonarea vechiului și îmbrățișarea noului.
Hainele noi purtate de Paște ne oferă curațirea sufletului și a trupului. Ele simbolizează, de asemenea, renunțarea la trecut și la păcatele comise.
Când credincioșii merg să se împărtășească cu sângele și trupul Domnului, este important să îmbrace haine noi pentru a putea deveni noi oameni, mai buni.