Executivul condus de Marcel Ciolacu ia în considerare o majorare a TVA-ului la 21%, alături de alte creșteri de taxe și impozite, conform unor surse citate de Economica.net. Noile măsuri fiscale ar putea fi implementate în perioada dintre cele două tururi ale alegerilor prezidențiale din luna mai sau chiar înainte de primul tur, programat pe 4 mai.
Care taxe ar putea crește
Printre măsurile propuse se află:
Majorarea TVA de la 19% la 21%
Creșterea impozitelor și taxelor locale
Majorarea cotei din impozitele locale care se direcționează către bugetul de stat
Impozite mai mari pentru toate tipurile de proprietăți
Aceste modificări sunt considerate imediate, conform surselor din guvern: „Se poate întâmpla din moment în moment.”
Guvernul nu confirmă, dar nu exclude complet
Deși oficialii nu au anunțat public aceste măsuri, nici nu le resping categoric. Surse administrative indică faptul că ajustările fiscale sunt inevitabile pentru a limita deficitul bugetar, care în 2024 a atins cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.
În primul trimestru al acestui an, deficitul a ajuns la 2,3% din PIB, echivalent cu aproximativ 44 miliarde de lei, o creștere față de aceeași perioadă a anului trecut. La sfârșitul anului 2024, România a încheiat cu un deficit de 8,65% din PIB (sau 9,3% în termeni ESA, conform metodologiei UE).
Context european și presiuni externe
Guvernul a promis încă din 2024 în fața Comisiei Europene și FMI că va implementa reforme fiscale menite să mențină deficitul sub control. Deși la vremea respectivă au negat creșterea taxelor, deteriorarea finanțelor publice a făcut inevitabilă această recalibrare a sistemului fiscal.
Pentru anul 2025, ținta de deficit este de 7% din PIB (ESA), dar începutul anului sugerează că atingerea acestei ținte devine din ce în ce mai dificilă fără măsuri fiscale suplimentare.
Despre Florin Tomescu
Absolvent al FJSC în 2014, am colaborat cu mai multe publicații de prestigiu din România.