24.3 C
Iași
miercuri, aprilie 30, 2025

Ilie Bolojan a convocat CSAT pentru avizarea noii legi a Apărării.

Must Read

Președintele interimar Ilie Bolojan a convocat pentru 30 aprilie o întâlnire a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în care va fi avizată noua lege a Apărării Naționale. Proiectul legislativ va fi ulterior transmis Guvernului, urmând procesul de dezbatere și aprobat în Parlament. Aceasta reprezintă a doua convocare a CSAT de către Bolojan în calitate de președinte interimar.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se va reuni miercuri la Palatul Cotroceni, având pe ordinea de zi, printre altele, participarea României la Planul de răspuns European – Readiness 2030 și dezbaterea proiectului de lege privind apărarea națională.

Administrația Prezidențială a anunțat că președintele interimar Ilie Bolojan a convocat ședința CSAT pentru miercuri, 30 aprilie, la ora 14:00.

Printre subiectele incluse pe ordinea de zi a ședinței CSAT se numără:

– Participarea României la Planul de Răspuns European – Readiness 2030;

– Proiectul de lege privind apărarea națională a României;

– Planul național pentru mobilitatea militară;

– Proiectul de lege aferent măsurilor necesare pentru implementarea proiectelor de securitate națională în domeniul hidroenergiei;

– Viziunea strategică națională în sectorul spațial.

În cadrul ședinței CSAT, vor fi discutate și alte teme de actualitate în domeniul securității naționale, a subliniat Administrația Prezidențială.

Planul de reînarmare a Europei, intitulat ReArm Europe – Readiness 2030, a fost prezentat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 4 martie 2025. Acesta va permite Uniunii Europene să efectueze cheltuieli de peste 800 miliarde de euro, structurate pe următorii piloni:

– Deblocarea utilizării fondurilor publice în domeniul apărării la nivel național;
– Un nou instrument dedicat Acțiunilor pentru securitatea Europei (SAFE);
– Valorificarea oportunităților oferite de Grupul BEI și mobilizarea capitalului privat prin accelerarea uniunii economiilor și investițiilor.
Ultima ședință CSAT condusă de președintele interimar Ilie Bolojan a avut loc pe 28 martie.

Atunci, au fost analizate evoluțiile conflictului generat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, cu accent pe situația de pe teren și pe stadiul negocierilor pentru soluționarea acestui război de agresiune.

„România, ca țară vecină cu cea mai lungă graniță terestră și maritimă cu Ucraina, este direct interesată de încheierea războiului. Ne dorim ca Ucraina să trăiască în pace și să-și continue parcursul european, în conformitate cu deciziile stabilite la nivelul Uniunii Europene.”

Despre Florin Tomescu
Absolvent al FJSC în 2014, am colaborat cu diverse publicații renumite din România.