Ne așteaptă o perioadă complicată din punct de vedere climatic, iar, în ciuda discuțiilor frecvente despre încălzirea globală, specialiștii emit un avertisment alarmant.
Paradoxal, deși puțini s-ar aștepta, ne așteaptă o „mini-eră glaciară”.
Deși această schimbare bruscă a temperaturilor ar putea apărea în aproximativ 30 de ani, avertismentul serios merită să fie luat în considerare.
Valentina Zharkova, cercetătoare la Universitatea Northumbria din Marea Britanie, a condamnat că Soarele va intra într-o fază naturală de „hibernare”.
Conform publicației The Sun, hibernarea solară va provoca o criză globală a alimentelor din cauza temperaturilor extrem de scăzute, care vor afecta inevitabil agricultura.
„Soarele se apropie de o perioadă de hibernare. Vor fi mai puține pete solare pe suprafața acestuia, ceea ce va însemna emisia diminuată de energie și radiații către planete, inclusiv Terra”, a menționat Valentina Zharkova, conform aceleași surse.
„Putem doar spera că…”
Referitor la acest avertisment grav din partea experților, Valentina Zharkova a subliniat că există doar „speranța” că această „mini-eră glaciară” nu va fi la fel de severă precum cea din intervalul 1645-1715.
„Putem doar spera că această mini-eră glaciară nu va fi la fel de drastică precum Minima Maunder (n.red – între 1645 și 1715).
Asta ar afecta dramatic recoltele la latitudini medii, deoarece legumele și fructele nu vor avea timp suficient pentru a se coace și a fi recoltate”, a adăugat Valentina Zharkova.
Minimul Maunder (Minima Maunder) se referă la o perioadă între 1645 și 1715, când numărul de pete solare și activitatea solară au fost semnificativ mai reduse decât în prezent.
Denumirea a fost dată de astronomul american John A. Eddy, cunoscut și sub numele de „Jack Eddy”, care a compilat datele astronomice istorice.
Absolvent al FJSC în 2014, am scris pentru diverse publicații de renume din România.