Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va contesta rezultatul alegerilor prezidențiale, au informat surse din mediul politic pentru Observator.
După ce George Simion s-a autoproclamat președinte, recunoscând ulterior înfrângerea și felicitat pe Nicușor Dan pentru victorie, liderul AUR intenționează să conteste rezultatul scrutinului de duminică. Curtea Constituțională ar urma să valideze joi rezultatul alegerilor prezidențiale.
Recent, George Simion a postat pe pagina sa de Facebook că va face „anunțuri importante” la ora 14:30 și la ora 19:00.
Un utilizator i-a sugerat lui Simion să conteste rezultatul alegerilor. „Fac, fratele meu! Nu sunt muiere, nici trădător. Nu mă aștept să se rezolve, dar fac, că nu pot să nu mă bat până la capăt. Undeva tot va pușca!”, a răspuns liderul AUR într-un comentariu.
În scurt timp, Biroul de presă al Alianței pentru Unirea Românilor a anunțat că parlamentarii AUR vor susține declarații de presă în fața sălii de plen a Camerei Deputaților, începând cu ora 14:30. George Simion a declarat cu o zi în urmă, într-un mesaj video către votanții săi, că nu au „semnale majore” privind fraude la vot.
“Mi-ați scris foarte mulți că există dovezi despre fraude. Le așteptăm, să știți că fiecare om din secția de vot a fost cu onoare și nu a participat la vreo fraudă, atât cei din AUR, cât și cei din POT, precum și observatorii. Nu avem semnale majore, dar dacă le trimiteți, vom urma toți pașii procedurali. Ați răspuns unei chemări și de aceea vă cer, împreună cu toată mișcarea suveranistă, să nu abandonați lupta.
Am văzut imagini îngrijorătoare cu voi plângând, tăind pașapoartele. Nu, nu trebuie să ne tăiem pașapoartele, ci trebuie să luptăm pentru România, din inima noastră”, a spus Simion luni.
Conform calendarului alegerilor prezidențiale, cererile de anulare a procesului electoral pe motiv de fraudă pot fi depuse în termen de maxim trei zile de la încheierea votării.
Aceste cereri pot fi depuse de partide sau alianțe politice, grupuri de oameni din unitate națională și, nu în ultimul rând, de candidații care au participat la alegerile pentru Cotroceni. Cererea trebuie să fie bine motivată și să conțină dovezi clare, adresându-se Curții Constituționale a României. După primirea proceselor-verbale de la Biroul Electoral Central, Curtea are un termen de maxim 24 de ore pentru a valida rezultatele. După această validare, rezultatele vor fi publicate în Monitorul Oficial al României și vor deveni astfel o hotărâre definitivă. În cazul în care sunt depuse contestații privind legalitatea procesului electoral, Curtea Constituțională va analiza aceste contestații și poate decide chiar anularea scrutinului, situație care a avut loc și la alegerile de anul trecut.
Judecătorii ar urma să valideze joi rezultatul alegerilor prezidențiale.
Nicuşor Dan, președintele ales al României
Nicușor Dan este noul președinte ales al României, conform centralizării proceselor-verbale din toate secțiile de votare, atât din țară, cât și din străinătate. Conform datelor Autorității Electorale Permanente, Nicușor Dan a obținut 53,60% (6.168.696 voturi), iar George Simion 46,40% (5.338.999), diferența dintre cei doi fiind de 829.697 de voturi. În țară, Nicușor Dan a primit 55,16% din voturi, iar în Diaspora, George Simion a obținut 55,86% din voturi.
La alegerile din 18 mai au votat 11.641.866 persoane, dintre care peste 1,6 milioane în străinătate.
.