18.3 C
Iași
miercuri, iunie 25, 2025

Conflict în Ucraina: Rusia lansează atacuri violente asupra celui mai apropiat oraș de România. Dronele încărcate cu bombe au lovit și Kievul. Reacția președinției României privind desfășurarea de trupe pe frontul de Est.

Must Read

Rusia a bombardat orașul port Odesa din sudul Ucrainei cu două rachete balistice în timpul zilei. În urma atacului, o persoană a decedat, iar alte opt au fost rănite. Au avut loc și atacuri în Kiev și în alte zone, după eșuarea negocierilor de pace.

UPDATE: Rachetele rusești au lovit din nou Ucraina. Cel puțin 13 persoane au murit și peste 50 au fost rănite în urma unei serii de atacuri, dintre care unul semnificativ a avut loc la Kiev. Aici, 14 civili au fost răniți, iar mai multe clădiri și vehicule au suferit pagube.

Războiul continuă în Ucraina. Atacul rusesc asupra infrastructurii portuare a dus la moartea unui bărbat și la rănirea gravă a altor patru persoane, conform declarațiilor lui Oleg Kiper, șeful administrației militare din Odesa, citat de Kyiv Independent.

Guvernatorul regiunii Odesa a menționat că atacul a avut loc imediat după ora locală 16:00, și că persoana decedată era un angajat al portului Odesa. „Medicii noștri oferă toată asistența necesară răniților și luptă pentru viața fiecăruia dintre ei”, a scris Oleg Kiper pe rețelele sociale.

Oficialul a cerut locuitorilor și vizitatorilor din Odesa să respecte instrucțiunile autorităților și să se refugieze în adăposturile antiaeriene atunci când sirenele sună.

Atacul a afectat infrastructura civilă din port. Sala motoarelor și mai multe echipamente au fost deteriorate, conform ministrului Oleksiy Kuleba, responsabil cu dezvoltarea comunităților și infrastructurii în Ucraina.

„Nu a existat nicio instalație militară; s-a atacat doar infrastructura civilă. Rusia a atacat din nou o instalație pașnică care este vitală pentru securitatea alimentară globală”, a subliniat ministrul ucrainean.

Odesa, un port esențial la Marea Neagră, la granița cu Moldova și România, are o importanță crucială pentru comerțul global și pentru exportul cerealelor ucrainene. Acesta a fost al doilea atac din ziua de vineri, după o raid matinal cu drone kamikaze, conform agenției de presă Unian.

Rusia a atacat frecvent portul Odesa de la începutul conflictului, orașul fiind unul dintre cele mai afectate de atacurile aeriene rusești și suferind distrugeri semnificative.

Potrivit lui Kuleba, aproape 400 de elemente de infrastructură portuară și peste 30 de nave au fost avariate sau distruse din februarie 2022. În total, 106 civili au fost răniți în atacurile asupra instalațiilor portuare, conform sursei citate.

Război în Ucraina – Opt persoane au fost rănite după ce forțele ruse au atacat Kievul cu drone și rachete. Capitala Ucrainei a fost ținta unor atacuri violente în noaptea de vineri spre sâmbătă, provocând incendii și rănind cel puțin opt persoane, conform declarațiilor primarului Kievului, citat de The Guardian.

Explozile și focurile de armă s-au auzit în toată capitala, iar mulți locuitori s-au refugiat în stațiile de metrou subterane. Fragmente de rachetă au căzut în cel puțin patru districte, conform administrației militare a Kievului, iar șase persoane au necesitat asistență medicală.

Imagini postate online arată fum dens ieșind dintr-un bloc de apartamente și flăcări cuprinzând o altă clădire, în timp ce echipele de intervenție luptau să stingă incendiile.

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a declarat că președintele interimar Ilie Bolojan nu a făcut, în niciun context oficial sau neoficial, referire la o posibilă trimitere de militari români în Ucraina.

Diaconescu a subliniat că, conform legislației naționale, orice decizie privitoare la desfășurarea de trupe românești într-o zonă de conflict necesită aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării și a Parlamentului României.

”În urma unor informații complet false apărute în spațiul public, mai ales pe rețelele sociale, din partea unui comunicat necorespunzător atribuit președintelui interimar Ilie Bolojan, precizăm că nu a existat nicio sugestie privind desfășurarea de trupe românești în Ucraina”, spune Administrația Prezidențială într-un comunicat oficial.

Diaconescu adaugă că președintele interimar a accentuat constant angajamentul României de a sprijini Kievul, fără a include desfășurarea de trupe în țara aflată în conflict.

Aceasta se aliniază cu poziția națională stabilită după consultările cu partidele politice, înainte de Consiliul European din 20 martie 2025, și cu deciziile adoptate în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 28 martie 2025. Conform legislației naționale, orice decizie de desfășurare militară românească într-o zonă de conflict trebuie să fie aprobată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării și de Parlamentul României, ceea ce face imposibilă o astfel de acțiune unilaterală din partea președintelui, fără o comunicare publică prealabilă și clară”, menționează Cristian Diaconescu.

Între timp, Ministerul Apărării a atras atenția asupra unei noi dezinformări apărute pe platforma TikTok, care pretindea existenta unor „dovezi” despre o decizie a conducerii României de a trimite trupe în Ucraina. Ministerul subliniază că aceste speculații sunt fără fundament și au ca scop amplificarea fricii generate de agresiunea Rusiei în Ucraina.