16.6 C
Iași
marți, iunie 24, 2025

Furtuna „tăcută”: fenomenul rar și bizar care a avut loc în România

Must Read

Cerul a fost iluminat de fulgere, dar sunetul tunetului nu s-a auzit. Specialiștii oferă o explicație simplă: acestea erau prea departe pentru a fi perceput și tunetul.

Fenomenul de furtună „mută” este un eveniment meteo rar, observat la Dragodana și Doicești. Minute în șir, cerul a fost strălucitor datorită fulgerelor, pe când sunetul tunetului a lipsit. Totul știm că tunetul este o consecință a unui fulger, iar aceste fenomene meteorologice sunt în mod normal interdependente.

Cu toate acestea, dacă fulgerul se produce la o distanță semnificativă de Pământ, sunetul nu va mai fi auzit, iar acest fenomen poate fi de-a dreptul înfricoșător. Se poate compara cu observația unui avion pe cer, care nu se aude.

Potop în următoarele zile, cu alerte ANM numeroase. Județele în care vor cădea ploi echivalente cu suma pe un an vor experimenta rupere de nori, vijelii și grindină, prin Ro-Alert.

Hărțile meteo analizate la momentul realizării imaginilor au relevat că fulgerele observate erau rezultatul furtunilor ce se desfășurau la distanțe considerabile, în județele adiacente Argeș și Prahova. Spectacolul fulgerelor, ce se desfășura la o înălțime care le-a făcut vizibile de la zeci de kilometri, era prea departe pentru a auzi și tunetele.

ANM a emis o informare meteorologică ce este valabilă între 24 mai, ora 10 – 26 mai, ora 20, semnalând ploi abundente și scăderi semnificative ale temperaturilor în diverse regiuni.

Furtuna „mută” va fi urmată de furtuni zgomotoase pe tot parcursul săptămânii.

”În intervalul menționat, în sud, centru și estul țării vor apărea averse, ce pot acumula local 20…30 l/mp și ocazional 50…70 l/mp. Vremea se va răci brusc, astfel că duminică temperaturile maxime vor fi, în general, între 12 și 20 de grade”, informează meteorologii.

Ploile se vor menține pe parcursul întregii săptămâni. O avertizare meteorologică cod galben va fi în vigoare în perioada 24 mai, ora 12 – 25 mai, ora 12.

”În cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei și Dobrogei, precum și în Carpații de Curbură și estul Carpaților Meridionali, vor exista perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, caracterizată prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii (rafale de 40…60 km/h) și pe alocuri grindină. Cantitățile de apă vor fi, în intervale scurte de timp, de 15…25 l/mp și local, prin acumulare, de 30…40 l/mp.

Patru județe au fost incluse într-o avertizare cod portocaliu de ploi și vijelii în perioada 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10.

”În județele Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău vor avea loc averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii (rafale de 50…70 km/h) și pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă vor ajunge la 30…40 l/mp și izolat, la peste 50 l/mp”, anunță ANM.

Absolvent al FJSC în 2014, am avut ocazia să scriu pentru mai multe publicații renumite din România.