După 1 iulie, milioane de români ar putea beneficia de reduceri semnificative la factura de energie electrică. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a oferit și detalii concrete despre categoriile de consumatori vizați.
Potrivit datelor prezentate de Burduja, aproximativ 1,45 milioane de consumatori casnici din România, adică în jur de 17% din totalul locurilor de consum, se încadrează în segmentul celor care au un consum mediu lunar mai mare de 255 kWh. În prezent, aceștia beneficiază de un preț plafonat de maximum 1,3 lei/kWh. Totuși, începând cu luna iulie, acești consumatori ar putea vedea o scădere de până la 20% a valorii facturii lunare, dacă aleg o ofertă competitivă de pe piața liberă.
Sebastian Burduja a explicat, într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, că sistemul actual de plafonare a tarifelor reflectă o realitate echilibrată în ceea ce privește prețul energiei electrice din România. El a subliniat că, deși România a păstrat tarifele neschimbate în ultimii ani, inflația și salariul minim au crescut considerabil, ceea ce înseamnă că prețul real plătit raportat la puterea de cumpărare s-a menținut rezonabil.
„Din 8,7 milioane de locuri de consum casnic, peste 4 milioane, adică 46% din total, consumă în medie 46 kWh pe lună şi plătesc la preţul plafonat 32 lei. Adică aproximativ 1 leu pe zi. E mult? E puţin? Judecaţi dumneavoastră. Alte 3,2 milioane, reprezentând 37% din total, consumă în medie 147 kWh pe lună, iar la preţul actual plafonat (0,80 lei/kWh) factura este 118 lei. Restul de 17%, aproximativ 1,45 milioane locuri de consum, au un consum mediu lunar mai mare de 255 kWh, unde preţul final facturat nu poate depăşi 1,3 lei/kWh. Pentru aceştia, după 1 iulie, facturile ar putea chiar să scadă cu 20%, existând oferte acum în piaţă în jur de 1 leu/kWh”, a explicat ministrul Burduja.
Acesta a mai anunțat că, începând cu aceeași dată, toți consumatorii vulnerabili vor primi un ajutor financiar lunar din partea statului pentru a putea face față cheltuielilor cu energia electrică. Potrivit ministrului, măsura este aliniată cu politicile sociale europene, care prevăd sprijin direcționat pentru cei care se află în dificultate financiară.
„Este normal ca sprijinul statului să meargă către cei care nu îşi permit plata acestor facturi, aşa cum se întâmplă în majoritatea statelor europene. Iar ceea ce poate face fiecare dintre dumneavoastră este să vă alegeţi furnizorul cu oferta cea mai bună. Se face online, rapid şi simplu. Analizăm şi alte opţiuni pentru reducerea preţului la energie electrică, iar acestea vor fi parte din programul de guvernare”, a mai declarat oficialul.
Totodată, Sebastian Burduja a atras atenția asupra posibilelor fluctuații ale prețurilor după luna iulie, în funcție de factori precum consumul individual, politica furnizorului, dar și raportul dintre cerere și ofertă la nivel național.
Pentru a contracara eventualele creșteri ale tarifelor, ministrul a subliniat că soluția durabilă constă în majorarea capacității de producție energetică. În acest sens, Burduja a menționat că în 2024 s-au pus în funcțiune 1.251 MW de capacitate nouă, o realizare notabilă, echivalentă cu totalul acumulat în ultimii opt ani.
„Ca să avem facturi mai mici, ceea ce ne dorim cu toţii, trebuie să creştem producţia (oferta) de energie electrică prin investiţii. În mandatul meu, în 2024, s-au pus în funcţiune 1251MW noi, cât în opt ani anteriori la un loc. Anul acesta, estimăm încă 2500MW, probabil cel mai bun an postdecembrist. Am reluat inclusiv investiţiile în hidrocentralele blocate de decenii, cu toată opoziţia din partea a 2-3 asociaţii de mediu, pentru un posibil aport de încă 700MW. Mai mult, între 2009-2022, România a închis peste 7000MW producţie de energie în bandă (cărbune şi gaz). Pe mandatul meu, în aceşti doi ani, nu am închis niciun grup energetic”, a declarat Burduja.
În concluzie, autoritățile din domeniul energiei par să pregătească măsuri concrete pentru echilibrarea pieței și pentru susținerea celor mai afectați de costurile facturilor, iar perioada care urmează, mai ales după 1 iulie, se anunță una importantă pentru consumatorii casnici din România.