Discuțiile între liderii PSD, PNL, UDMR și USR cu Nicușor Dan, desfășurate luni seara la Palatul Cotroceni, s-au impas în jurul a două puncte: cine va ocupa funcția de prim-ministru al coaliției și măsurile de austeritate, conform surselor pentru Antena3.ro.
Din informațiile noastre, Ilie Bolojan a declarat că nu mai dorește să fie premier, cel puțin să nu fie primul desemnat în rotația impusă de PSD. El a sugerat că partidul condus de Sorin Grindeanu ar trebui să propună premierul, cel puțin în prima etapă a guvernării.
Unii lideri ai partidelor implicate în discuția de la Cotroceni susțin că strategia lui Bolojan ar fi concepută pentru a păstra o imagine favorabilă pentru el și PNL, dat fiind faptul că măsurile de austeritate prevăzute vor eroda capitalul politic al partidelor care le susțin.
PSD, care a afirmat până acum că este îndreptățit să obțină funcția de prim-ministru datorită statutului său de cel mai mare partid din Parlament, a primit o propunere de la Bolojan: dacă PSD insistă că trebuie să aibă premierul, PNL este de acord, pentru a menține armonia în Coaliție.
Cu toate acestea, nici cei de la PSD nu doresc să deschidă ei rotația premierilor, preferând să preia funcția abia anul viitor sau după doi ani, după implementarea măsurilor de austeritate.
Participanții la discuțiile de la Palatul Cotroceni au avut impresia că „nimeni nu mai vrea să fie prim-ministru”, iar, dincolo de orgoliile fiecărui partid și de interesele legate de împărțirea funcțiilor, un motiv important ar fi teama de costurile ridicate ale măsurilor de austeritate pentru cei care își asumă responsabilitatea.
PSD a convocat pentru marți o întâlnire a conducerii partidului pentru a lua decizii în legătură cu mandatul de negociere.
În ceea ce privește pachetul de măsuri economice și fiscale discutate de echipele tehnice ale partidelor, nu există consens în privința niciuneia dintre propunerile făcute. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, se opune, de exemplu, introducerii taxei de solidaritate pe salariile românilor, considerând-o o formă mascată de impozit progresiv.
Radu Burnete: „Procesul este unul serios și aplicat, de aceea nu s-au luat încă decizii finale”
Radu Burnete, consilierul prezidențial al lui Nicușor Dan, a afirmat luni seara, după discuțiile neconcludente de la Palatul Cotroceni, că „negocierile dintre partide vor continua mâine” și că „procesul este unul serios și aplicat, motiv pentru care nu s-au lua încă decizii finale”.
„După o săptămână de consultări tehnice la Palatul Cotroceni privind soluțiile pentru reducerea deficitului bugetar, discuțiile între partidele care ar putea forma viitoarea coaliție de guvernare sunt încă în curs de desfășurare.
Este un proces serios și aplicat, de aceea nu s-au luat încă decizii finale.
Președintele Nicușor Dan a subliniat că prioritatea este reducerea cheltuielilor statului, combaterea risipei și creșterea eficienței în colectarea veniturilor. Creșterea impozitelor rămâne doar o soluție de ultim resort.
Negocierile vor continua mâine, cu participarea liderilor politici, pentru a concretiza un set mai clar de măsuri pentru reducerea deficitului”, a postat Radu Burnete pe pagina sa de Facebook.
Update 20:30. Ședința de la Palatul Cotroceni s-a încheiat după mai bine de trei ore, fără a ajunge la o concluzie clară. Conform surselor Antena 3 CNN, liderii prezenți la Cotroceni nu ar fi ajuns la un acord în ceea ce privește măsurile fiscale alături de Nicușor Dan. În acest sens, discuțiile vor fi reluate mâine.
Tot marți, conducerea PSD se va întruni la ora 11:30 într-o ședință informală de Birou Permanent Național pentru a dezbate măsurile economice și formarea viitorului guvern.
Absolvent al FJSC în 2014, am colaborat cu mai multe publicații renumite din România