28.3 C
Iași
marți, iulie 22, 2025

Gata misterul. Ilie Bolojan a oferit românilor răspunsul clar și hotărât. Sunt probleme uriașe

Must Read

Kelemen Hunor afirmă că negocierile pentru formarea unui guvern sunt destul de avansate: „Undeva pe la 7-7,5 spre 8”. Pe de altă parte, surse de la negoiceri susţin că liderul PNL refuză postul de premier fără instrumente clare.

Negocierile purtate joi de liderii partidelor separat la Palatul Victoria și apoi la Cotroceni cu Nicușor Dan s-au încheiat cu un blocaj total din cauză că nici Ilie Bolojan și nici PSD nu doresc să își asume funcția de premier. Bolojan a refuzat categoric din nou, și joi, să accepte funcția, și nici Sorin Grindeanu nu o vrea, au declarat pentru Antena3.ro surse participante la discuții. Motivele celor doi sunt date de temerile ca măsurile de austeritate vor lovi în capitalul lor electoral.

În cadrul discuțiilor au fost avansate mai multe variante de prim-ministru, unele au fost respinse de președintele interimar al USR, Dominic Fritz, pe motiv că „sunt oameni vechi”, adică din vechiul sistem politic.

S-a discutat și varianta tehnocratului pus în fruntea guvernului, fiind avansate mai multe nume, care însă sunt ținute sub tăcere. Lucian Croitoru, consilier BNR, ar fi refuzat funcția oferită, din motive personale, susțin surse politice.

Liderii politici consultați de Antena3.ro spun că pozițiile partidelor care au stat la masă în ultimele 2 săptămâni par a fi ireconciliabile, și pe tema variantei de premier, și pe cea a împărțirii ministerelor, și pe subiectul pachetului de măsuri de austeritate.

Singura soluție, pe care o așteaptă liderii celor 4 partide, este ca Nicușor Dan să decidă singur cine este prim-ministrul și sa le transmită un mandat ferm de formare a guvernului și de finalizare a masurilor fiscale pe care România trebuie sa le prezinte în iulie la Comisia Europeană.

Potrivit surselor politice, vor continua discuțiile între lideri și apoi se reiau și cele tehnice. Trebuie agreate câteva lucruri dificile la nivel politic, „altfel, tehnic nu putem progresa. Sau nu mai putem progresa”, spun surse de la negocieri.

Liderii discută joi seara în partide despre evoluția negocierilor iar vineri se reiau discuțiile cu președintele Dan. Dacă nu depășesc blocajul nici vineri, este puțin probabil să se mai înțeleagă, spun sursele citate. „Căderea nivelului cursului de apă Corund”, a spus acesta.

Kelemen Hunor afirmă că negocierile pentru formarea unui guvern sunt destul de avansate: Undeva pe la 7-7,5 spre 8
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că negocierile pentru formarea unui guvern sunt destul de avansate – undeva pe la 7-7,5 spre 8 – programul de guvernare, pe capitole socio-economice, fiind scris. ”Câteva aspecte trebuie discutate politic”, a transmis Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost întrebat, joi seară, la Antena 3, pe o scală de la 1 la 10, în ce stadiu sunt negocieriile pentru formarea Guvernului şi a răspuns: ”Undeva pe la 7-7,5 spre 8. Sunt foarte multe chestiuni unde aţi văzut că n-au apărut divergenţe. Deci, programul de guvernare, în mare, pe capitole socio-economice, este scris. Câteva aspecte trebuie discutate politic. Despre asta n-aţi auzit nimic, fiindcă lucrurile au mers relativ repede”.

Kelemen Hunor susţine că luni adupă-masă au fost aproape toate capitolele închise. ”Pe fiscalitate, într-adevăr, sunt discuţii în continuare şi acolo mai trebuie să căutăm soluţii acceptabile, pe de-o parte, pentru cetăţeni în primul rând, nu e vorba de oameni politici şi, bineînţeles, pentru toată societatea, fiindcă această guvernare care urmează sper că în câteva zile (…) trebuie să arate că este o guvernare dreaptă, justă şi nu pune doar presiune pe cetăţeni şi pe economie, ci şi pe administraţia centrală, şi pe administraţie locale, şi acolo unde sunt lucruri extravagante, cheltuieli extravagante”, a adăugat Kelemen Hunor.

De la începutul săptămânii, liderii paartidelor care ar urma să formeze coaliţia şi specialişti în economie discută despre măsuri pentru reducerea deficitului şi realizarea unui plan de măsuri care să fie aplicate de viitorul guvern.

Nicuşor Dan, întrebat ce îl reţine în prezent pe Ilie Bolojan să accepte funcţia de premier: Am un răspuns cu trei litere, dar n-o să dezvălui / Nu este exclusă numirea unui tehnocrat
Preşedintele României, Nicuşor Dan, a afirmat, miercuri seară, că există posibilitatea numirii unui premier tehnocat în cazul în care niciunul dintre liderii politici nu-şi va asuma această funcţie.

Întrebat, miercuri seară, la Odesa, ce consideră că îl reţine în acest moment pe Ilie Bolojan să accepte funcţia de premier, Nicuşor Dan a răspuns: ”Am un răspuns cu trei litere, dar n-o să dezvălui”.

Preşedintele a precizat că rămân în continuare ca ipoteze de lucru varianta rotativei premierilor, cea a unui premier tehnocrat sau premierul politic, el precizând că nu este eliminată niciuna dintre aceste posibilităţi.

Întrebat dacă va propune premier tehnocrat în cazul în care niciunul dintre liderii politici nu îşi va asuma funcţia, Nicuşor Dan a declarat că există şi această variantă.

Preşedintele a mai afirmat că încă există posibilitatea ca numele premierului să fie făcut public în această săptămână, dar că aceasta nu este o promisiune.

Preşedintele Nicuşor Dan susţine că mai sunt de stabilit nişte mecanisme de funcţionare coaliţiei, dar trebuie clarificat şi care va fi raportul dintre premier şi conducerile partidelor.