16.3 C
Iași
sâmbătă, iulie 27, 2024

Costel şi Vasile primeau de la stat 600 de lei/lunar. Ce au făcut când au aflat că pierd banii dacă nu muncesc

Must Read


 

”Munciţi şi primiţi bani!” Acesta este mesajul unui primar din Vrancea pentru asistaţii care refuza un loc de muncă.

Din 300 de beneficiari care primeau fără să muncească 600 de lei lunar, au mai rămas 44 când li s-a spus că vor fi nevoiţi să muncească la compania înfiinţată de autorităţi.

Cei care au optat pentru serviciu au acum salariu dublu, dar alţii au preferat să plece la muncă în străinătate sau pur şi simplu să stea în continuare acasă.

Costel şi Vasile, de 30 de ani, primeau fără să muncească 600 de lei lunar. Când au aflat că singurul lor venit ar putea să dispară au ales să lucreze în folosul comunităţii.

Toaletează copacii, construiesc pavele şi chiar au participat la asfaltarea unor străzi, iar salariul este dublu acum.

Totul după ce autorităţile din comună Ciorăşti, Vrancea au înfiinţat o companie de gospodărire comunală. Apoi au cumpărat utilaje pentru asfaltare şi deszăpezire şi au deschis ateliere de reparaţii.

Costel Manea – angajat: “Eram la ajutorul social şi m-am gândit să fiu angajat că e mai bine, vine luna iau salariul, program.”

Vasile Manea – angajat: “E mai bine angajat, merge o carte de muncă, o vechime, salariul, venit acasă…încălţăminte la copii.”

Chiar şi aşa, autorităţile spun că sunt destui care au refuzat locurile de muncă oferite şi implicit au rămas fără cei 600 de lei.

Localnic: “Eu o să îmi depun actele de muncă începând din ianuarie pentru că acum nu o să mai fie de muncă.”

Localnicii susţin tăierea ajutoarelor sociale.

Localnic: ”În momentul în care nu vrei să munceşti nu trebuie să trăieşti. O pomană este pomană.”

Localnic: ”Ce fac fără bani? De azi pe mâine, cu ziua, de colo colo, dă-mi şi mie o ţigară, dă-mi şi mie un suc.”

300 de asistaţi sociali trăiau din ajutoarele primite de la autorităţi. Cei mai mulţi beneficiari nu aveau probleme de sănătate, dar preferau să primească bani, fără să facă nimic.

Nicolae Braicau – primar Ciorăşti: “Nu le-am dat ajutorul social pe considerent că conform legii dacă refuză un loc de muncă pierd ajutorul social, au stat o lună, două, după care au venit ei personal ca să se roage să îi angajăm.”

Cei care au rămas fără ajutorul social şi nici nu vor să muncească spun că salariul este prea mic şi preferă să plece în străinătate.