Procurorii anticorupție efectuează percheziții la Cristian Popescu Piedone. Reacția șefului ANPC, implicat în acuzații de corupție
Cristian Popescu Piedone este vizat de percheziții realizate de procurorii DNA. Se suspectează că șeful ANPC ar fi divulga informații confidențiale unui operator economic înainte ca acesta să fie controlat de inspectori. Fostul primar a reacționat rapid la aceste acuzații.
Update. Reacția lui Cristian Popescu Piedone după perchezițiile DNA
După ce șeful ANPC a fost implicat în percheziții atât la domiciliu, cât și la locuința de pe litoral, acesta a oferit declarații pentru presă. Piedone se declară nevinovat, susținând că este victimă a unei conspirații. Totuși, el admite că proprietarul hotelului din Sinaia îi este un bun prieten.
„Poate în mai-iunie (n. r.: referitor la controlul efectuat de Protecția Consumatorilor). Nu am coordonat acel comandament. Recunosc că proprietarul hotelului este prietenul meu de mulți ani. Dar nu am avut vreun schimb de informații.
Pot fi acuzat de orice, dar nu am făcut trafic de influență și nu am primit niciun leu… Nu s-a întâmplat așa ceva. Pot fi acuzat de multe lucruri. Am deranjat? Da! Vorbesc despre corporații. Voi continua să-mi exercit meseria. Dacă există dovezi, atunci telefoanele mele au fost interceptate”, a declarat Piedone în fața jurnaliștilor.
Update. Primele informații de la DNA după percheziții
DNA desfășoară percheziții la șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone, acuzat de infracțiuni de corupție. Instituția a clarificat că acțiunile au loc în cinci locații din București și județele Ilfov, Prahova și Constanța.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea de săvârșire a unor infracțiuni asimilate celor de corupție, de către funcționari publici și complici ai acestora.
În data de 22 iulie 2025, după obținerea autorizațiilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții în 5 locații din București și județele Ilfov, Prahova și Constanța, dintre care una este sediul unei instituții publice, iar celelalte sunt adresele unor persoane fizice sau sedii ale unor companii comerciale.
Referitor la procedurile efectuate în acest caz, menționăm că, atunci când circumstanțele o vor permite, vom oferi detalii suplimentare”, a comunicat Direcția Națională Anticorupție.
Percheziții la Cristian Popescu Piedone
Oamenii legii au efectuat descinderi atât acasă la Cristian Popescu Piedone, în Bragadiru, județul Ilfov, cât și la locuința sa din Mamaia, în complexul rezidențial DeSilva. Procurorii l-au ridicat pe șeful ANPC din complex și l-au dus la domiciliul său pentru a asista la percheziții. Este posibil ca sediul Autorității pe care o conduce Piedone să fie vizat și el ulterior, iar acesta va fi condus la sediul DNA din București pentru audieri.
Procurorii au realizat verificări și la operatorul economic implicat, situat în Sinaia, județul Prahova. Șeful Protecției Consumatorilor i-ar fi oferit operatorului economic indicii despre cum să se pregătească pentru control. Ulterior, Piedone l-a lăudat public pentru standardele sale ridicate, conform unor surse judiciare citate de G4Media.
Șeful ANPC este acuzat de corupție
Cristian Popescu Piedone a fost numit șef al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în februarie 2025, printr-o decizie semnată de premierul României de atunci, Marcel Ciolacu.
În trecut, șeful ANPC a mai avut probleme legale, fiind condamnat la închisoare pentru abuz în serviciu în Dosarul Colectiv, după care a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție, după un an și o lună de detenție.
La momentul tragediei de la clubul Colectiv, Piedone ocupa funcția de primar al Sectorului 4. El a câștigat un proces împotriva statului român, pe care l-a dat în judecată pentru timpul petrecut în închisoare, dar decizia nu este definitivă.
Piedone a candidat în 2024 pentru funcția de primar general al Capitalei, dar a fost învins de actualul președinte al României, Nicușor Dan. Ulterior, a fost numit președinte al filialei București din partea Partidului Umanist Social Liberal. În toamnă, a candidat și la alegerile parlamentare din partea PSD, dar a pierdut funcția de senator la redistribuire.