23.2 C
Iași
sâmbătă, iulie 27, 2024

Noul Cod Rutier 2019. AMENZILE CARE DAU FIORI şoferilor. Undeva este şi vina statului…

Must Read

2019 a venit cu reguli noi pentru şoferi! Modificări importante ale Codului Rutier au fost promulgate imediat ce vacanţa de Revelion a luat sfârşit.

O modificare intrată în vigoare din prima zi lucrătoare a acestui an este că șoferii vor avea posibilitatea de a alege și de a folosi dovada înlocuitoare mai puține zile, pentru a-şi recupera permisul mai repede, în cazul unei suspendări.

Dacă anterior erau obligați să depună permisul la expirarea celor 15 zile de la momentul aplicării sancțiunii, acum au posibilitatea să îl depună oricând în acest interval, iar din acel moment va curge perioada pentru care a fost suspendat dreptul de a conduce.

Tot de anul acesta, medicii care constată că un pacient are simptomele unei afecțiuni incompatibile cu statutul de șofer sunt obligați să ceară o evaluare de specialitate a acestuia. În cazul în care evaluarea confirmă diagnosticul, clinica autorizată este obligată să anunțe Poliția, care va retrage permisul de conducere. Șoferul îl va putea recupera doar după tratament și o nouă evaluare de specialitate, care să confirme însănătoșirea, dacă este cazul.

O veste bună pentru 2019: punctul de amendă a fost înghețat și a rămas la valoarea de anul trecut, 145 de lei. Șoferii care totuși încalcă regulile de circulație și sunt sancționați vor putea plăti mai ușor amenda, într-un cont unic, înfiinţat anul acesta. Sancţiunea va putea fi achitată de oriunde din țară, indiferent de domiciliul contravenientului.

 

COD RUTIER 2019: Maşinile parcate la întâmplare vor aduce, în curând, pagube serioase în buzunarele şoferilor bucureşteni.

COD RUTIER 2019: Pentru parcările neregulamentare, în Capitală, anul trecut s-au dat peste 7000 de amenzi. Peste 3000 de petiţii au fost depuse de bucureşteni pentru opriri şi staţionări în locuri nepermise, la Poliţia Rutieră. Nu au avut însă rezultat scontat. Aşa că pentru decongestionarea traficului, rămâne doar soluţia ridicării maşinilor.

Momentan, în proiectul aflat în dezbatere publică sunt vizate doar bulevardele, scrie RomaniaTV.

Vor fi ridicate maşinile parcate la mai puţin de 200 de metri de trecerile de pietoni, în staţiile mijloacelor de transport în comun, dar şi cele care sunt un obstacol major în trafic, spun poliţiştii locali. Amenda va fi de 200 de lei, la care se adaugă alţi 650 de lei pentru ridicarea maşinii, transportul şi depozitarea ei pentru 24 de ore.