12.8 C
Iași
joi, octombrie 31, 2024

Ochiul bionic i-a redat vederea după 40 de ani de „întuneric”

Must Read

Texanul John Jameson, orb de nu mai puțin de 40 de ani din cauza unei infecții agresive care i-a afectat ochii, și-a recăpătat parțial vederea după ce medicii americani i-au implantat ochi bionici, o intervenție doar recent aprobată de Food and Drug Administration (FDA), din SUA.

Jameson a declarat că suferă de un oarecare strabism de la procedura medicală, la care a fost supus luna trecută în Shreveport, Louisiana, dar și că vederea i s-a îmbunătățit constant pe măsură ce creierul i s-a adaptat la implanturilor.

Nu este încă foarte clar ce tip de tehnologie au folosit medicii în cazul lui Jameson, deoarece nu au dezvăluit încă această informație, dar se speculează că ar fi vorba despre retina artificială Argus II, aprobată de FDA în 2014.

Argus II este compus dintr-un strat de electrozi fixați deasupra ochiului, care funcționează cu ajutorul unei perechi de ochelari speciali care „convertește” lumea exterioară în imagini care pot fi proiectate pe retină. Argus II nu oferă vedere normală, ci mai degrabă tipare vizuale compuse din flash-uri luminoase, suficiente pentru ca pacientul să distingă forme și contururi.

Dispozitivul este special conceput ca să atenueze retinita pigmentară avansată, o afecțiune oculară genetică, ce distruge celulele fotosensibile dimprejurul retinei, care transmit în mod normal razele de lumină prin nervul optic înspre creier sub forma unor impulsuri electrice.

Ca să fie eligibil pentru un implant Argus II, pacientul trebuie să aibă vârsta de peste 25 de ani (pentru ca ochii să fie complet formați), să fi avut ochi funcționali anterior și să aibă probleme de vedere pe care dispozitivul să le poate ameliora semnificativ.

În continuare, inventatorii ochiului bionic – compania californiană Second Sight Medical Products – speră ca acesta să poată fi folosit pentru a trata o gamă mai largă de defecte vizuale, dintre cele mai diverse.