17.4 C
Iași
sâmbătă, iulie 27, 2024

Cum să faci testul mierii de albine! Naturală sau contrafăcută?

Must Read

În ultima perioadă a început să circule în mediul virtual tot mai multe informaţii despre mierea contrafăcută pe care o găsim în tot mai multe lanţuri de magazine.

Mierea este un produs uşor de falsificat, cea mai uzată tehnică fiind cea a amestecului de produse apicole. Astfel, deşi credeţi că aţi cumpărat un borcan care conţine doar miere de salcâm, în el se poate găsi şi miere de tei, de floarea-soarelui sau de alte tipuri de miere, toate naturale, iar fraudarea constă în faptul că plătiţi pentru un produs de top, dar primiţi ceva de calitate inferioară.

Mai grav este însă când eşti înşelat prin comercializarea unui produs care conţine sau nu miere, alături de glucoză industrială, obţinută prin hidroliza amidonului din porumb sau din cartofi. Acest tip de glucoză, în stare lichidă, are un gust aproape identic cu cel al mierii şi este aproape imposibil de depistat la degustare. Consumul pe termen lung al mierii cu glucoză vă va priva de beneficiile mierii naturale şi vă poate pune în pericol sănătatea.

Gustul si textura depind de tipul florilor din care provine nectarul cules de catre albine. Probabil cel mai des este intalnita mierea de trifoi, dar si aceasta poate avea diverse arome si culori. Culoarea obisnuita a mierii este aurie, dar poate varia de la alb la rosu inchis si chiar negru. Combinatia dintre miere si laptele de capra a fost folosita pentru tratarea infectiilor bronsice.

Mierea contine numerosi antioxidanti – caracteristica importanta pentru oameni. In plus, aceasta are o component antiinfectioasa si este folosita pentru vindecarea tusei, bolilor intestinale si ranilor pielii.
Din pacate, multe dintre tipurile de miere care se gasesc in magazine astazi au fost supuse mai multor procese de alterare si contin foarte multe chimicale.

Conform studiilor, 76% din mierea care se gaseste in supermarket-uri a fost supusa unui proces de supra-filtrare. Producatorii sustin ca acest proces este necesar pentru a preveni cristalizarea si pentru a reduce impuritatile, insa, nu mentioneaza ca prin toate aceste procese mierea isi pierde din beneficii.

Polenul din miere este,in particular, important pentru sanatate. Prin supra-filtrare cantitatea de polen este complet redusa. Au existat cazuri in care s-au folosit antibiotice ilegale sau metale pentru procesul de filtrare. Mai jos, o lista care va ofera o imagine de ansamblu a tipurilor de miere intalnite astazi in comert.
Mierea vanduta in magazinele Walgreen’s si CVS Pharmacy nu contine polen
Mierea vanduta la KCF nu contine polen
Miera vanduta la Walmart cu brandul „Winnie the Pooh” nu contine polen
77% din mierea vanduta la Costco, Target si Sam’s Club nu contine polen
Unele tipuri de miere, dupa ce ca nu contin polen mai contin si glucoza
Cum sa recunoasteti mierea ne-naturala
1. Daca mierea este pura se va cristaliza dupa o perioada, asa ca, daca veti pune mierea in frigider si nu se cristalizeaza inseamna ca nu este naturala.
2. Cititi eticheta de pe borcanul de miere inainte de consum. Daca are un continut ridicat de fructoza si glucoza, nu cumparati.
3. Puneti cateva picaturi de iod in apa si apoi adaugati miere. Daca amestecul devine albastru inseamna ca mierea nu este naturala.
4. Puneti cateva picaturi de otet in apa si adaugati miere peste. Daca mierea capata un aspect spumos inseamna ca nu este naturala.
5. Mierea pura se aprinde la foc. Asadar, daca mierea ia foc cand aprindeti un chibrit, inseamna ca este miere naturala.
6. Mierea pura nu se se dizolva in apa. Daca se dizolva, inseamna ca nu este miere naturala.
Data viitoare cand veti mai vrea sa consumati miere cumparata din comert, tineti cont de sfaturile de mai sus. Asigurati-va ca ati cumparat miere ce contine polen.

Testul focului

Luati un colt de servetel, realizati un mic con din hartie si murdariti-l de miere cu ajutorul unei lingurite. Dati foc la capatul manjit cu miere cu ajutorul unui chibrit sau al unei brichete. Daca zona cu miere arde cu usurinta, mierea este autentica. Daca mierea este contrafăcută, zona murdara de miere nu se va aprinde.

Testul şerveţelului

O altă metodă de testare a mierii poate fi şi „murdărirea” unui şervet alb de bucătărie cu o lingură de miere. Cea autentică nu pătează, pe când cele mai multe tipuri de miere artificială lasă pete gălbui.

Testul paharului cu apă

Mierea autentică nu se dizolvă imediat dacă este pusă într-un pahar cu apă. Ea se va duce prima dată la fundul paharului. Dacă mierea este falsificată, se va dizolva imediat şi nu se va depune.