17.4 C
Iași
sâmbătă, iulie 27, 2024

Oamenii de stiinta au dezvoltat un rinichi bionic dupa 20 de ani de incercari, acesta va oferi ajutor pentru mii de pacienti

Must Read

Dupa multi ani de cercetari si teste, oamenii de stiinta sunt in sfarsit pe punctul de a rezolva una dintre cele mai mari probleme de asistenta medicala pentru persoanele care sufera de boli de rinichi. Ei au reușit să creeze un rinichi bionic care va deveni una dintre cele mai mari realizări din domeniul științei. Deși testarea la om încă nu începe, există deja o listă mare de oameni care doresc să participe la primele studii ale acestui rinichi artificial.

Potrivit Fundației Naționale a Kidney, aproximativ 10% din populația lumii suferă de boli renale cronice și aproximativ 2 milioane de persoane primesc tratament pentru insuficiența renală și trebuie să treacă prin dializă în mod regulat doar pentru a rămâne în viață.

Rinichii servesc ca filtrele de sange pentru eliminarea excesului de lichid precum și deșeurile nocive din corpurile noastre. În timpul procesului de  dializă , un dispozitiv special funcționează în locul rinichilor, purificând sânge din cauza incapacității rinichilor de a-și îndeplini corect activitatea.

Dacă dispozitivul era extern, pacienții ar fi trebuit să viziteze spitalul și să primească tratamentul în fiecare zi pentru a-și curăța sângele. Rinichiul bionic dezvoltat de un grup de oameni de știință din SUA urmează să fie implantat în organele pacienților, funcționând și purificând astfel sângele în mod continuu, fără a fi nevoie să vizitați spitalele atât de des.

Proiectul a fost inițiat la Universitatea Vanderbilt din SUA de către profesorul William H.Fissell și urmează să înceapă faza de testare la om.

Cel mai mare element al acestui dispozitiv de tip prima este microcipul care este instalat în el, care este responsabil de procesul de filtrare. Aceste cipuri conțin celule renale vii care o fac să funcționeze similar cu rinichiul uman. Rinichiul bionic va avea aproximativ 15 straturi din aceste cipuri, ceea ce face ca procesul de filtrare să fie cât se poate de bun.

Dr. Fissell este sigur că organismul nu va respinge dispozitivul deoarece este o inovație bio-hibrid care conține celule renale vii crescute în laborator și este în imposibilitatea de a răspunde la răspunsul imun al organismului. Însuși omul de știință spune : „Problema nu este una de respectare a imunității de potrivire ca și cu transplantul de organe”.

Oamenii de stiinta inca imbunatatesc rinichiul bionic, testa-l cu un numar diferit de microcipuri. Se așteaptă ca proiectul să arate primele rezultate ale activității sale în organismele umane până în anul 2020.