20.5 C
Iași
sâmbătă, iulie 20, 2024

Oferta educaţională a unui preot din Iaşi: rechizite, meditaţii şi burse pentru elevii sărmani, sclipitori la învăţătură

Must Read

Suntem siguri ca NIMENI nu va DISTRIBUI asta ! Oferta educaţională a unui preot din Iaşi: rechizite, meditaţii şi burse pentru elevii sărmani, sclipitori la învăţătură:

Preotul Dan Damaschin, ieşeanul cunoscut pentru campaniile umanitare impresionante pe care le derulează de 13 ani, se implică în educaţia copiilor din zone defavorizate oferindu-le rechizite, meditaţii gratuite şi burse de susţinere la liceu sau la facultate.

Preotul misionar Dan Damaschin de la Biserica „Naşterii Domnului” din Iaşi şi voluntarii săi se ocupă în fiecare săptămână de organizarea unor meditaţii gratuite pentru copii din familii sărmane. Cursurile au loc în fiecare zi de sâmbătă, de la ora 09.00 la ora 13.00, sunt asigurate de profesori voluntari care predau în şcoli din Iaşi şi se adresează elevilor de clasa a VII-a şi a VIII-a. Astfel, la Centrul educaţional „Damian şi Cosma”, voluntarii părintelui asigură copiilor ai căror părinţi nu-şi permit să plătească ore suplimentare la limba română, matematică şi engleză câte două şedinţe de pregătire, o masă gratuită şi, ocazional, activităţi extra-şcolare: vizite la muzeele din Iaşi, ieşiri în parc sau la teatru.

„Întrucât aceşti copii se află în mediul rural, care oricum este dezavantajat în raport cu mediul urban în ceea ce priveşte sistemul educaţional, ne-am dat seama că oricât investim în ei, pentru că noi îi îmbrăcăm, îi hrănim şi le dăm cele trebuincioase, nu vor avea performanţe întrucât nivelul slab îi împiedică să ajungă la o şcoală mai bună. Aşa ne-am propus să învăţăm copiii şi să-i facem pe toţi de şcoli profesionale, chiar liceu”, a explicat preotul Damaschin.

Potrivit acestuia, oamenii implicaţi în proiect – voluntarii care asigură transportul şi supravegherea elevilor şi profesorii care oferă meditaţii gratuite – sunt răsplătiţi cu rezultate remarcabile pe care copiii le obţin la evaluările de la şcoală sau la testarea naţională. „Acum trei ani, când am început proiectul, într-una dintre şcolilele din care primim copii la meditaţii, am avut rată de promovare de 800/100, adică cu un an înainte a luat un singur copil Capacitatea, iar în anul în care am investit noi în educaţie au luat opt copii examenul. Aceşti copii au devenit bursierii noştri pentru că părinţii nu-şi permiteau să-i ţină la şcoală, la un internat, cu mese asigurate zilnic”, a mai relatat preotul.

Pe lângă Centrul educaţional „Damian şi Cosma”, preotul Damaschin şi voluntarii săi sprijină educaţia oferind, anual, rechizite gratuite pentru 2.000 de copii din familii nevoiaşe din judeţul Iaşi. De asemenea, preotul oferă burse de studiu pentru 50 de elevi şi studenţi pe care părinţii nu pot să-i întreţină la şcoală, în Iaşi. Proiectele preotului misionar pot fi susţinute prin donaţii în conturile Asociaţiei „Glasul Vieţii”, fondată de Dan Damaschin.

Citeste si: Ai o dispoziție proastă și crezi că nimic nu te poate înveseli? Încearcă una dintre aceste 10 metode

Daca esti trista din cauza vremii sau pur si simplu nu-ti arde de nimic, aminteste-ti ca buna dispozitie contribuie la mentinerea sanatatii. Cum sa faci asta intr-o zi grea? Iti zicem mai jos.

1. Joaca un joc (nu pe telefon!)
Fa o seara de jocuri cu prietenii la tine acasa sau pur si simplu alatura-te unui grup de copii care se joaca in parc. Te vei incarca cu energie pozitiva si te vei distra pe cinste.

2.Zambeste

Da, e putin mai greu cand nu prea iti vine, dar cand vei constientiza ca zambesti fara motiv, aproape ca o sa-ti vina sa razi de tine. Zambetul este contagios, elibereaza stresul, iti imbunatateste starea de spirit si elibereaza endorfine.

3. Plimba-te
Daca nimic nu functioneaza in spatii inchise, cativa pasi in aer liber iti vor face tare bine. Nu trebuie sa parcurgi kilometri, ci doar faptul ca inspiri aer proaspat iti va limpezi mintea.

4. Suna un prieten
Nu-i scrie un mesaj ca n-ai chef sa vorbesti! Fa un efort sa iesi din starea aia si vei vedea ca te vei simti mult mai bine dupa te vei descarca.

5. Canta (cu voce tare!)
La dus, in masina sau chiar pe strada. Noi iti dam voie! Chiar daca oamenii s-ar putea sa te priveasca putin ciudat (sau din contra, sa zambeasca), tot ce conteaza este ca tu sa te simti mai bine.

6. Fa yoga

Chiar daca de obicei ridici greutati, ai putea sa incerci intr-un moment ca asta cateva miscari de yoga. Nu sari peste partea de relaxare si de meditatie, caci acestea vor conta foarte mult.

7. Fa un compliment
Te intrebi cum te pot ajuta cateva cuvinte frumoase pe care i le spui colegei de munca? E simplu: va zambi. Si doar ce spuneam ca zambetul este molipsitor, nu? Trebuie sa incerci!

8. Fa ordine
Debaraseaza-te de toate lucrurile pe care nu le mai porti sau nu ne folosesti, de reviste, pungi si alte minunatii. Doneaza tot ce poti si vei vedea ca imediat ce se face ordine in casa, ti se vor aseza si tie lucrurile in minte.

9. Pui de somn
Stii vorba aia din batrani care spune ca noaptea e cel mai bun sfetnic? Nimic mai adevarat, numai ca nu trebuie neaparat sa fie noapte ca sa tragi un pui de somn. Culca-te jumatate de ora sau cat iti permite timpul, iar la trezire vei vedea cu totul altfel lucrurile.

10. Sa stii ca totul va fi ok
Stii ca intotdeauna este asa. Totul va fi bine, chiar daca nu in secunda urmatoare. Asa ca relaxeaza-te si traieste in prezent.