14.2 C
Iași
luni, mai 27, 2024

18.000 de euro pentru Băile Imperiale din Herculane, donația unui om de afaceri

Must Read

Un antreprenor din Timișoara a donat 18.000 de euro pentru protejarea stațiunii Băile Herculane. Este vorba despre o campanie de strângere de fonduri demarată de Asociația „Locus” Timișoara, formată din tineri arhitecți. Aceștia își doresc să pună în siguranță Băile Imperiale Neptun, una dintre cele mai reprezentative clădiri de patrimoniu din Băile Herculane, potrivit Adevarul.ro.

Până pe 1 mai, în conturile Asociației „Locus” s-au adunat în jur de 18.000 de euro, sumă care a fost dublată de omul de afaceri timișorean Ovidiu Sandor.

„Motivul pentru care am făcut gestul asta este pentru că fiul meu, de 11 ani, mi-a spus că trebuie să-i ajut pe aceşti tineri. Am văzut iniţiativa acelor tineri arhitecţi, legată de Herculane şi la un moment dat am făcut o vizită la Herculane cu copiii şi am vizitat atât baia asta imperială, cât şi alte clădiri de acolo care au istorii similare care au o soartă la fel de tristă.

Am decis că e ceva ce trebuie sprijinit, din mai multe puncte de vedere. În primul rând clădirea în sine şi locul în sine, care sunt o dovadă fizică a istoriei noastre cu toate nuanţele ei, cu perioada romană, cu perioada habsburgică, cu perioada austro-ungară, cu perioada comunistă, cu toate straturile acestea şi nuanţele istoriei. În al doilea rând, cred că este grozav că în sfârşit tânăra generaţie începe să se implice din ce în ce mai tare în astfel de proiecte culturale sau sociale şi cred că genul asta de iniţiativă trebuie încurajat şi susţinut.

Consider că această clădire, dacă e repusă în valoare şi dacă ea devine un loc cultural sau social, poate să ajute Băile Herculane, care sunt un loc fantastic, să-şi regăsească calea şi să redevină o staţiune celebră în Europa. Acest proiect cred că poate fi un exemplu extraordinar despre cum poate o cumunitate să se redescopere în jurul unui astfel obiect de patrimoniu”, a declarat Ovidiu Sandor, pentru Adevărul.

Ovidiu Sandor a dezvoltat mai multe proiecte imobiliare, în special clădiri de birouri, este doctor în computer science al Royal Institute of Technology Stockholm și a inițiat în 2015 cea mai mai importantă bienală de artă contemporană din România.

Băile Imperiale Neptun din Herculane se află într-o dispută juridică. Primăria Herculane, care este proprietara clădirii, se judecă cu proprietarii terenurilor pe care se află aceasta.