22.4 C
Iași
sâmbătă, iunie 22, 2024

12 lucruri ciudate pe care le faceau strămoșii noștri si care astazi nu mai exista

Must Read

Oamenii nu au avut mereu un stil de viata foarte educat si doar putine persoane din antichitate aveau o minima educatie si se diferentiau de restul. Insa si la acestea obiceiurile erau la fel ca la toata lumea. Daca am crede ca acum vedem unuii oameni un pic mai diferiti si credem ca sunt excentrici ei bine ne inselam amarnic, in urma cu sute de ani stramosii nostri imbracau si baietii cand erau mici in fustite si faceau poze cu o persoana decedata. Daca privim acum in trecut am crede ca aceste lucruri nu sunt reale si nimeni nu ar putea sa le faca, insa in acea perioada era lucruri absolut normale.

In acest articol va prezentam 12 lucruri pe care stramosii nostri le faceau si care din fericire astazi nu mai exista.

Primul și al doilea somn

Europenii care au trăit în Evul Mediu au practicat ceea ce numim acum somn bifazic . Primul somn a început la apus și a durat până la miezul nopții; atunci oamenii s-au  trezit și vor rămâne treji timp de 2-3 ore. Unii au folosit acel timp pentru a se ruga sau pentru a citi, iar unii l-au petrecut cu familia sau vecinii lor. Apoi a venit timpul celui de-al doilea somn, care a durat până la răsăritul soarelui.

Existau oameni pe post de ceasuri

Pentru a fi siguri ca se trezesc dimineata sa ajunga la munca, existau oameni care umblau din casa in casa pentru a trezi pe toata lumea dimineata.

Rochii pentru băieți

Din secolul al XVI-lea și până în jurul anului 1920, a fost ceva obișnuit pentru băieții mici până la o anumită vârstă (4-8 ani) să poarte rochii . Motivul principal a fost probabil costul ridicat al îmbrăcămintei: rochiile erau mai ușor de făcut . Tradiția nu a ocolit nici măcar familiile regale: această fotografie il prezinta pe Alexei, fiul împăratului rus Nicolae al II-lea, într-o rochie asemănătoare celei purtate de surorile sale.

Chopine

Chopine , cunoscută și sub denumirea de  zoccoli sau  pianelle ,sunt un fel de pantof cu platformă de până la 50 cm (20 in) înălțime. Nu e de mirare că cei care îi purtau aveau nevoie de ajutorul slujitorilor pentru a nu deveni victimele modei. Desigur, chopinele erau purtate nu doar din conștiința stilului, ci și pentru a nu pata hainele purtătorului cu noroi.

Bloodletting împotriva tuturor bolilor

Acest mod de tratament a fost popular pentru 2000 de ani până la începutul secolului al XX-lea. Bloodletting-ul a fost practicat pentru a trata orice afecțiune și adesea a făcut mai mult rău decât bine, slăbind și mai mult pacientul.

Igienă slabă

n unele țări medievale, oamenii credeau că apa doae aduce o boala, iar păduchii erau numiți „perlele lui Dumnezeu”. Aceste credințe erau împărtășite chiar de monarhi. Isabella I din Castilia era mândră de faptul că s-a spălat doar de două ori în viața ei: la naștere și înainte de nunta ei. Conform unei mărturii, un cavalier făcuse o dată un comentariu asupra mâinilor și a unghiilor murdare, cărora regina îi răspunse: „Oh, dacă ai putea să-mi vezi picioarele!”

Fotografiile post-mortem

Un alt obicei care astăzi pare foarte bizar. Cu toate acestea, în secolul al XIX-lea, a fost o modalitate de a păstra amintirea celor dragi. De regulă, corpurile moarte au fost modelate să pară în viață în fotografie: erau așezate în poziții naturale și ochii erau desenați pe pleoapele închise, ca în imaginea de mai sus.

Produse de frumusețe radioactivă

La începutul secolului al XX-lea radiația a fost percepută exclusiv ca un fenomen pozitiv iar  înșelătorii au stiut cum sa profite: se puteau  cumpăra produse cosmetice, alimente și băuturi îmbogățite cu radium și toriu, suveniruri radioactive și chiar dispozitive pentru saturarea apei cu elemente radioactive.

Heroina ca remediu pentru tuse

Surprinzător, acum 100 de ani, heroina a fost considerată o alternativă inofensivă la morfină și a fost vândută în farmacii ca un medicament pentru tuse. A fost chiar recomandat copiilor. Mai târziu a fost descoperit că heroina se transformă în morfină în ficat, iar în 1924 utilizarea sa a fost interzisă.

Fumatul la bordul avioanelor

Recent, cu 50 sau 60 de ani în urmă, fumatul nu a fost considerat ceva daunator. Oamenii nu s-au lepădat de această plăcere dubioasă chiar și în timpul zborurilor, indiferent de prezența altor pasageri. Astăzi, fumatul în avioane este interzis, însă într-o serie de țări (cum ar fi Iranul) interdicția nu a fost pusă în aplicare.

Mașini de baie

Spre deosebire de noi, oamenii din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea nu puteau intra  în apă de pe plajă. Trebuiau să folosească mașini de baie : cărucioare speciale care arătau ca niște cabane pe plajă. Căruțele erau înăbușite în apă, pentru ca femeile să poată înota fără să le privească  curioși. În plus, mașinile de baie pentru femei au fost amplasate la o distanță mică de bărbați.

Rocile pe post de hârtie igienică

Lista lucrurilor pe care oamenii le-au folosit înainte de inventarea hârtiei igienice ar putea continua și continua. Acesta include frunze de plante, știuleți de porumb, coji de nucă de cocos, vată de oaie și o cârpă (pentru cei care le pot permite), burete pe un baston sau doar apă. Dar grecii antice ne-au surprins cel mai mult: pentru anumite scopuri igienice, au folosit roci, pietricele sau fragmente de ceramică.