16.3 C
Iași
sâmbătă, iulie 27, 2024

Ce nu este bine sa faci de Sf. Maria. Tradiția pe care nu trebuie sa o încalci sub nicio formă pe 15 august. E mare păcat

Must Read

Adormirea Maicii Domnului 2023. Ce să nu faci de Sfânta Maria

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari și importante sărbători creștine din an. Mai este denumită în popor și Sfânta Maria mare și este considerată ziua care desparte lunile călduroase de cele reci.

De asemenea, tot în această zi este sărbătorită și ziua Marinei, Sfânta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Este o sărbătoarea importantă din punct de vedere religios. Credincioșii țin post strict cu două săptămâni înainte, având doar într-o zi dezlegare la pește

De Sfânta Maria Mare nu se lucrează pe câmp, deoarece se spune că nu vor avea recoltă bună tot anul, nu se coace, nu se spală rufe și nu se face curățenie prin gospodărie. Se spune că nu este bine să aprinzi focul cu două zile înainte de Sfânta Maria, iar cine nu respectă tradiția, se va îmbolnăvi.

Bărbații nu au voie să doarmă pe prispă în această zi și este interzis scăldatul în apele râurilor, fiind spurcate de cerbi. De Sfânta Maria nu se tunde părul, conform unei superstiții vechi. De asemenea, în această zi se spune că nu este bine să mergi înapoi, întrucât atragi tristețea Maicii Domnului.

De Sfânta Maria nu este bine să aprinzi focul în sobă, deoarece vei atrage boala și ghinionul. Bărbații trebuie să-și schimbe pălăria cu căciula, iar cei care mai sunt văzuți cu căciulă sunt luați în râs de ceilalți săteni.

În această zi nu ai voie să te cerți cu nimeni, iar dacă cineva îți poartă dușmănie, trebuie să te împaci cu persoana respectivă. Totodată, nu se dă bani cu împrumut, ca să nu se lege farmecele de tine.

De ce nu este bine să spui „La mulți ani” de Sfânta Maria Mare

Pe data de 15 august are loc Adormirea Maicii Domnului, potrivit credinței ortodoxe și catolice. Acesta nu este tocmai un motiv de sărbătoare, motiv pentru care nu se urează „la mulți ani”.

În schimb, cei care vor să transmită urări celor care poartă numele Sfintei Marii, o pot face pe data de 8 septembrie, atunci când este prăznuită Sfânta Maria Mică. Potrivit calendarului ortodox, această sărbătoare este cunoscută în popor ca fiind Nașterea Sfintei Marii.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mare
Potrivit tradițiilor, de Sfânta Maria ciobanii coboară cu turmele de oi de pe munte, acesta fiind un semn că anotimpul călduros este pe sfârșite. La sate se spune că nu este bine să aprinzi focul cu două zile înainte de sărbătoare. În caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească.

Se spune că, în această zi, fetele nemăritate își pot găsi ursitul dacă poartă în sân de-a lungul zilei un fir de năprasnic și se roagă la icoana Maicii Domnului, ținând candela aprinsă. Potrivit tradițiilor, năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria.

Pe 15 august este bine ca femeile însărcinate să se roage la Sfânta Maria pentru a fi protejate pe toată durata sarcinii și să le ajute să nască prunci sănătoși. În această zi nu este bine să lucrezi. Gospodarii care nu respectă această tradiție vor avea recoltele blestemate.